Zo herken je kunst en kitsch op vakantie met deze tips van Tussen Kunst en Kitsch
Een brocante hier of een antiekwinkel daar. Wat is er leuker dan struinen tussen oude spullen?
Wij Nederlanders zijn er dol op, en vooral op vakantie een favoriete bezigheid. Kom thuis met een mooie vondst dankzij tips van onze Tussen Kunst en Kitsch-experts.
Tips van expert Willem de Winter over schilderijen
Reproducties van schilderijen lopen vaak terug in kleur. Rood vervaagt, blauw blijft staan. Is er iets geks met de kleur, dan is het waarschijnlijk niet echt.
Neem een loep mee! Vaak zit om een tekening, aquarel, prent of schilderij een lijst met glas ervoor. Dat maakt het beoordelen moeilijker. Zie je een fijn patroon van allemaal kleine puntjes (een raster)? Dan gaat het om een gedrukte foto of reproductie. Leuk om naar te kijken, maar vaak niet meer waard dan een paar tientjes.
Bij een fors verschil tussen licht en donker is de kans groot dat het om een echte tekening gaat en niet om drukwerk.
Tips van expert Bas Hesselink over boeken
Als een boek uit meerdere delen bestaat: koop nooit een los deel, maar de complete reeks.
Koop nooit boeken met vlekken, scheuren of vuile bladzijden.
Let bij (strip)boeken vooral op het jaartal waarin het gedrukt is en welke druk het is. Eerste drukken zijn meestal veel geld waard! Latere drukken van “voordelig” geprijsde heiligenlevens, theologische verhandelingen, prekenbundels, etc. zijn over het algemeen in Nederland nog minder waard!
Op kampeervakantie in Frankrijk kocht de eigenaar dit getijdenboekje voor 5.000 gulden! Geen goedkope vakantie dus. Maar de taxatie van Bas Hesselink maakte alles goed.
Wat is het verschil tussen een brocante en vide-grenier?
Bij een brocante (vlooienmarkt) gaat het vaak om oudere tweedehands spullen die in trek zijn. Denk aan een verzamelobject met een mooi verhaal. Brocantes worden meestal in wat grotere steden gehouden.
Vide-grenier betekent letterlijk ‘zolderopruiming’ en wordt vrijwel in elk dorp op het platteland georganiseerd.
Tips van expert Robert Aronson over Delfts aardewerk
Voel of je met een echt stukje 17e of 18e eeuws Delfts aardewerk te maken hebt. Pak het object op en voel het gewicht. Heb je een ‘leeg melkpak’ ervaring, dan zou het zomaar oud kunnen zijn.
Bijna niets is onbeschadigd. Zie je dan ook nergens meer de gebakken klei door minimale beschadigingen aan het glazuur, dan is ook de kans groot dat het niet origineel is.
Borden en schotels hebben altijd 3 proen-merken aan de onderkant. Dat zijn drie puntjes of streepjes, van de aardewerken ‘stokjes’ (gebruikt om de objecten uit elkaar te houden in de oven) waarop het object is gebakken.
Tips van expert Emiel Aardewerk over miniatuur zilver
Waarom miniatuur zilver? Omdat daar relatief meer van is overgebleven dan van de grote stukken en je daarom eerder miniaturen zal kunnen “ontdekken”.
Let op de zilverkeuren die vrijwel altijd op de onderkant van miniaturen staan. Staan er niet meer dan twee willekeurig geplaatste keuren op en kan je die makkelijk “lezen” zonder vergrootglas? Dan heb je waarschijnlijk een 18e eeuws miniatuur in handen.
Staan er drie of vier keuren netjes op een rijtje (vaak op de bovenkant van de stukjes) dan is het na 1814 gemaakt en is de waarde een fractie van zijn 18e eeuwse voorbeeld.
Pas op met cultureel erfgoed meenemen uit het buitenland
Heb jij op vakantie wel eens een souvenir gekocht? Dit soort voorwerpen kunnen gestolen zijn en illegaal verkocht.
Wil je nu weten of je vakantieaankoop de moeite waard is?
Kom naar één van de opnamedagen van Tussen Kunst en Kitsch