Zilveren bakje rommelmarkt blijkt goede investering in Tussen Kunst en Kitsch: ‘Zo, wat een geld’
Hij had geen idee wat het voor een bakje was, maar dacht wel dat het oud moest zijn. Ontdek het verhaal achter drie unieke objecten uit Tussen Kunst en Kitsch.
Deze uitzending zie je zondag 9 februari 2025 om 21.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.
Het is al zilver dat er blinkt
Object: amandelbakje
Datering: 1735
Materiaal: zilver
De eigenaar heeft dit bakje gekocht op de rommelmarkt. In eerste instantie had hij geen idee wat het voor een bakje was, maar hij dacht wel dat het oud was. Daarom betaalde hij er 25 euro voor.
Expert Emiel Aardewerk kan zien dat dit bakje is gemaakt in Middelburg. Er zijn hele goede Zeeuwse zilversmeden geweest en ook dit bakje is van een zeer hoge kwaliteit.
Het gaat om een amandelbakje, dat werd gebruikt voor het serveren van gesuikerde amandelen of gekonfijt fruit bij de thee of het dessert. En de vorm is gebaseerd op een wijnkoeler.
Volgens Aardewerk zijn amandelbakjes niet uniek in het Nederlands zilver, maar dit model is wel erg zeldzaam. Hoeveel zou het waard zijn?
Schilderij van een Koning(in)
Maker: Elisabeth Koning
Datering: ca. 1835
Herkomst: Haarlem
De eigenaar van dit schilderij ging met haar ouders naar een appartement van een overleden dame in Den Haag. Daar hebben ze verschillende stukken mogen kopen, waaronder dit schilderij. Het staat nu bij haar op het dressoir.
Het stilleven is gemaakt door Elisabeth Koning. Ze ging met haar man naar Indonesië en werd daar als eerste vrouw lid van De Natuurkundige Vereniging. In Indonesië heeft Koning allerlei bloemen en planten getekend. Deze tekeningen zijn in het bezit van het Teylers Museum, vertelt expert Emilie den Tonkelaar.
Koning was in haar tijd bekend, won prijzen en verkocht schilderijen aan koning Willem II. Ook werd ze benoemd tot Lid van de Koninklijke Academie voor beeldende kunsten in Amsterdam.
Helaas zijn veel vrouwelijke schilders uit de 19e eeuw ten onrechte in de vergetelheid geraakt. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars en dat doet volgens Den Tonkelaar ook wat met de waarde van dit schilderij. Maar is het nog wel in de mode?
Bijbel met Nederlandse geschiedenis
Object: huwelijksbijbel
Datering: 1785
Materiaal: verguld zilver (vermeil)
De eigenaar van deze bijbel is een echte verzamelaar. Hij heeft inmiddels vijfhonderd exemplaren in zijn bezit. Deze bijbel kocht hij op een veiling voor 3.000 euro vanwege de bijzondere boekband.
Het gaat om een huwelijksbijbel. Op de voorkant staat een gravenkroon en de initialen van het bruidspaar Rudolph Christiaan (van Rechteren) en Anna Elisabeth (van der Capellen tot den Pol).
Waarschijnlijk is de bijbel besteld door de vader van de bruid: Derk van der Capellen tot den Pol. Expert Bas Hesselink vertelt dat hij een patriot was, een vijand van de Oranjes. Hij schreef een heel belangrijk pamflet en werd zo gehaat dat zijn graf werd opgeblazen.
Uitzending 9 februari 2025
Bevrijdingsmuseum Zeeland