AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Win Les Boréades van Rameau

De Franse componist Jean-Philippe Rameau begon laat met het componeren van opera’s: zijn eerste opera werd opgevoerd in 1733, toen Rameau al vijftig jaar oud was. Maar daarna schreef hij de ene meesterlijke opera na de andere. Zijn laatste opera, Les Boréades, zit vol mooie melodieën, pakkende dansen, dramatische koren en muzikale verrassingen. Deze nieuwe opname onder leiding van de Hongaarse dirigent György Vashegyi wil je horen. Maak kans op een van de vijf exemplaren van deze wonderschone opera door de vraag hieronder te beantwoorden.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek
  3. Prijsvragen

Les Boréades

Les Boréades is om meerdere redenen tot voor kort onbekend gebleven. Ten eerste Rameau heeft Les Boréades zelf nooit kunnen horen. Om niet geheel duidelijke redenen werd de uitvoering eerst uit- en daarna afgesteld. Ten tweede maakte de Nationale Bibliotheek van Frankrijk (die het handschrift van de opera bewaart) in 1976 een afspraak met een uitgever, waardoor Les Boréades alleen met goedkeuring van de betreffende uitgever kon worden gespeeld. Pas kort geleden werden alle beperkingen opgeheven en kon er eindelijk een goede complete uitgave van Les Boréades verschijnen. Nu staat er niets meer in de weg en zal dit briljante werk waarschijnlijk in de nabije toekomst ook steeds vaker in de grote operatheaters te horen en te zien zijn.

György Vashegyi

De Hongaarse klavecinist en dirigent György Vashegyi (1970) heeft tal van grote Franse opera’s uit de barok en de romantiek gedirigeerd. Niet minder dan negentien ervan zijn inmiddels op CD uitgekomen. De nieuwe opname van Les Boréades maakte Vashegyi met twee top ensembles uit Hongarije, beide door hemzelf opgericht: het barokorkest L’Orfeo Orchestra en het Purcell Choir. Onder de solisten bevinden zich vermaarde zangers als de Franse stersopraan Sabine Devieilhe en de hoge Belgische tenor Reinoud Van Mechelen.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar richtte György Vashegyi het Purcell Choir op?

De prijsvraag loopt tot en met woensdag 18 september 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading