AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

De drie laatste symfonieën van Dvořák

De Tsjechische componist Antonín Dvořák wordt soms nog steeds onderschat. Maar luister eens naar zijn drie laatste symfonieën. Juist in onze tijd vol polarisatie en geweld is er meer dan ooit behoefte aan Dvořáks muziek, die een ode is aan het leven in al zijn rijkdom. En als deze vitale muziek dan ook nog wordt uitgevoerd door het Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Semyon Bychkov, dan weet je vrijwel zeker dat deze twee CD's tot je absolute favorieten gaan behoren. Beantwoord de vraag en maak kans op één van de vijf exemplaren die wij weggeven.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek
  3. Prijsvragen

De symfonieën van Dvořák

Niemand minder dan de vaak zo kritische Johannes Brahms was altijd vol bewondering en lof voor de werken van zijn jongere Tsjechische collega Antonín Dvořák. Geen wonder: iedere symfonie van Dvořák is een wereld op zich. De Zevende is uiterst geconcentreerd en dramatisch. De Achtste één groot klankfeest vol bruisende ritmiek. En de Negende, bijgenaamd ‘Uit de nieuwe wereld’, is niet voor niets wereldwijd geliefd. De echt Boheemse klankwereld wordt in de Negende verrijkt met motieven die aan de spirituals herinneren die Dvořák in zijn Amerikaanse periode om zich heen hoorde zingen. Als aanvulling voeren Bychkov en zijn orkest ook nog drie wat minder bekende, maar niet minder fraaie symfonische gedichten van Dvořák uit. 

Tsjechisch Philharmonisch Orkest

Het in 1894 opgerichte Tsjechisch Philharmonisch Orkest behoort tot de beste orkesten ter wereld. Dvořák zelf dirigeerde het orkest verscheidene malen. Onder Václav Talich, chef-dirigent vanaf 1918, wordt het orkest ook internationaal beroemd. Na Talich waren onder anderen Rafael Kubelik, Karel Ancerl en Václav Neumann chef. Vanaf 2019 wordt het orkest geleid door de Russische Amerikaan Semyon Bychkov. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

In welke stad vond de wereldpremière plaats van de 9e Symfonie ‘Uit De Nieuwe Wereld’ van Dvořák plaats?

De prijsvraag loopt tot en met woensdag 11 september 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading