Win een boek over blokfluittrio Sour Cream
Iedereen kent Frans Brüggen als dirigent en oprichter van het Orkest van de Achttiende Eeuw. Brüggen begon zijn carrière als blokfluitist, en werd in de jaren '60 en '70 wereldberoemd. De geschiedenis van zijn roemruchte blokfluittrio Sour Cream werd opgetekend door Cas Smithhuijsen. Het boek winnen? Beantwoord dan de prijsvraag.
Het vergeten verhaal
Het boek Reveil & Revolte vertelt het vergeten verhaal van het Nederlandse blokfluittrio Sour Cream met Frans Brüggen, Walter van Hauwe en Kees Boeke. Het trio ontstond in 1971, toen Brüggen (1934-2014) al een gevierd musicus was. Met collega’s als klavecinist Gustav Leonhardt en cellist Anner Bijlsma droeg hij vanaf midden jaren vijftig bij aan het naoorlogse ontwaken (reveil) van oude muziek en daarmee van de blokfluit.
De opstand van het muziekleven
Maar Brüggen wilde meer met het instrument. Hij liet nieuw repertoire schrijven door componisten als Louis Andriessen en Peter Schat. Via hen raakte hij betrokken bij de opstanden (revoltes) die het Nederlandse muziekleven beleefde, met als hoogtepunt de Actie Notenkraker.
Het vreemde vertrouwd maken
In die opstandige jaren ontstond Sour Cream met zijn theateracts, improvisaties en elektronisch instrumentarium. Dat alles om te voorkomen dat het publiek verschil ervoer tussen oude en nieuwe muziek. Daartoe hanteerde de musici het recept: maak het vertrouwde vreemd en het vreemde vertrouwd.
Gefronste wenkbrauwen
Tot 1990 bleef het blokfluittrio zich ontwikkelen met zijn improvisaties, bewerkingen, cross-overs en absurdistische acts. Het trok daarmee langs podia in Nederland, Europa, Australië en de VS. Waar de hybride programmering destijds menig wenkbrauwen deed fronsen, is die in de eenentwintigste eeuw gemeengoed geworden. Sour Cream was zijn tijd ver vooruit.
Cas Smithuijsen
Cas Smithuijsen (1949) studeerde sociologie en muziekwetenschap aan de UvA. Hij publiceerde onder meer over concertetiquette (Stilte!), over de abonnementhouders in TivoliVredenburg (Het Luisterpeloton), het mondiale muziekbestel (Klinkende Namen) en de komst van het rangenstelsel in het Concertgebouw. Hij was secretaris van de Amsterdamse Kunstraad, directeur van de Boekmanstichting en bekleedde tussen 2015 en 2019 de Anton van Duinkerkenleerstoel aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prijsvraag (verlopen)
Om kans te maken op een exemplaar van het boek hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:
Frans Brüggen speelde niet alleen in Sour Cream maar ook in een ander trio. Met welke musici?
De prijsvraag loopt tot en met woensdag 20 november. De winnaar krijgt een persoonlijk bericht.