AVROTROS
Ivo op zondagIvo op zondag
Ivo op zondagIvo op zondag

Wie was Rembrandt van Rijn als mens?

Hebben we eigenlijk een idee wie de schilder Rembrandt was? Natuurlijk kennen we hem van zijn vele werken. Maar wie was de man achter deze kunstenaar? Was hij een nare man of een leuk iemand?

  1. Ivo op zondag
  2. Kunst

In de loop der jaren maakte hij maar liefst 70 zelfportretten, meer dan 300 schilderijen en bijna evenveel etsen. We kennen zijn beroemdste werk De Nachtwacht en Het Joodse Bruidje.

Maar was hij een man van het volk of was hij tegendraads? Moeten we hem zien als miskent genie, nationale held of heilige? 

Geen goede reputatie

Rembrandt had de reputatie van een nare man. Iemand die schulden maakte, geld leende van vrienden en dit nooit terugbetaalde. Niet iemand die je als vriend wil hebben.

‘Maar als je een beetje verder kijkt, dan moet hij in kleine kring ook een leuke man zijn geweest’, vertelt Epco Runia in Ivo op Zondag. Hij is hoofd Collectie en Educatie van Museum Rembrandthuis in Amsterdam. 

In de expositie Framing Rembrandt in Museum Rembrandthuis krijg je vijf mogelijkheden om de man achter de artiest te leren kennen. Door je hierin te verdiepen kun je je een beeld vormen hoe hij geweest moest zijn.

‘Vroeger was hij een genie. Wij willen er een gewoon mens van maken. We willen weten wat hij at, we willen het liefst nog weten wat voor ondergoed hij aan had,' vertelt Epoco Runia.

Etsen als promotiemateriaal

Naast zijn schilderwerken maakte Rembrandt bijna 300 etsen. In de zeventiende eeuw had je nog geen boeken met plaatjes of musea. Dus niet veel mensen zagen jouw werk. Etsen kun je afdrukken in grote aantallen en verspreiden en zo je bekendheid vergroten.

Hoe maak je een ets? Wat doen Rembrandt’s etsen in Zuid Korea? En bovenal; wie was Rembrandt eigenlijk? Bekijk de video hier onder waarin Ivo Niehe op zoek gaat naar het verhaal achter Rembrandt.

* De expositie Framing Rembrandt is nog tot en met 4 februari te zien.

Dit item is uitgezonden in Ivo op Zondag van 3 december 2023. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading