Zeldzame tuinboeken in Tussen Kunst en Kitsch
Van een schilderij dat staat te verstoffen achterin een kledingkast tot tuinboeken die al van kinds af aan worden gewaardeerd.
In Tussen Kunst en Kitsch vanuit het Next Nature Museum passeren geliefde, maar ook niet zo geliefde objecten de revue.
Deze uitzending zie je zondag 2 februari 2025 om 21.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.
‘Ik heb het altijd interessant gevonden’
Object: de Tuinboeken van Le Rouge
Datering: 1770- 1789
Herkomst: Frankrijk
De eigenaar heeft deze boeken gekregen van zijn opa. Hij is zelf tuinarchitect geworden en vond de boeken als kleine jongen al prachtig. Hij haalt er nog wekelijks inspiratie uit.
Expert Bas Hesselink vertelt dat het gaat om de ‘Jardins Anglo-Chinois’ boeken van Le Rouge, het belangrijkste boek over tuinen uit de 18e eeuw. De prenten zijn gemaakt door George-Louis Le Rouge, die eigenlijk cartograaf was.
Het tuinboek is in een kleine oplage verschenen. Er zijn niet veel exemplaren meer over. In 1789 vond de Franse Revolutie plaats en de doelgroep van dit boek, de adellijke Fransen met grote huizen en tuinen, verminderde drastisch. Hoeveel is dit zeldzame boek volgens Hesselink nu waard?
Eng schilderij uit de kledingkast
Object: Oriëntaals aquarel
Datering: 1894
Herkomst: Italië
Dit schilderij is al zeker vier generaties in de familie van de eigenaar. Haar vader had het jarenlang in zijn bezit maar hij vond het, net als zijzelf, niet zo’n mooi schilderij. Zij vond het eng en mysterieus en heeft het zelf inmiddels al dertig jaar in noppenfolie achterin de kledingkast staan.
Het schilderij is gemaakt door de Italiaanse kunstschilderes Maria Martinetti, een leerlinge van Gustavo Simoni. Deze oriëntalist reisde volgens expert Pieter Jorissen het hele Middellandse Zeegebied af, dat in Europa een wild en barbaars imago had.
In 1890 verhuisde Martinetti naar de Verenigde Staten. Daar is haar werk ontzettend gewild. Maar wie is op het werk afgebeeld?
Mislukt en geliefd beeld
Object: bronzen beeld
Maker: Oswald Wenckebach
Datering: circa 1935
Dit beeld was van de oma van de eigenaar. Na het overlijden van haar man kon ze tijdelijk met haar kinderen op het huis passen van beeldhouwer Oswald Wenckebach in Noordwijkerhout. Dit beeldje zag haar oma buiten onder een afdakje staan.
Toen Wenckebach terugkeerde vroeg haar oma waarom het beeldje zo stond weggemoffeld in de tuin. Het bleek dat Wenckebach het een totaal mislukt beeld vond. Haar oma mocht het mee naar huis nemen.
Wenckebach was autodidact, hij werkte zonder enige kunstopleiding. Een bekend kunstwerk dat hij maakte is het beeld van Meneer Jacques uit 1955, die voor het Kröller-Müller Museum staat. Expert Rob Driessen vertelt waarom Wenckebach dit beeld zelf niet kon waarderen.
Uitzending 2 februari 2025
Next Nature Museum