Theecultuur in Nederland in Tussen Kunst en Kitsch Extra
In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over een vondst uit Tussen Kunst en Kitsch. Een prachtige theedoos is voor Joseph Estié aanleiding om samen met collega-expert Tom Angevaren de theecultuur in Nederland onder de loep te nemen.
Extra informatie Theedoos
In Het Nationaal Militair Museum in Soest krijgt Joseph Estié deze 18e eeuwse theedoos aan tafel. Het kistje zal gemaakt zijn in het atelier van Matthijs Horrix. Zijn werk is te herkennen aan een hoge mate van verfijning.
De zilversmid is Adriaan Wegman. Hij was gespecialiseerd in theebussen. Uit hetzelfde jaar door dezelfde zilversmid is een nagenoeg identieke set bekend. En staat inmiddels in een museum.
My cup of tea: theecultuur in Nederland
In de periode waarin deze warme drank in Nederland populair werd, werden zelfs speciale meubels en serviezen ervoor ontworpen.
Joseph Estié, die zichzelf omschrijft als besmet met het 'thee-antiquiteiten'-virus, gaat samen met zijn collega-expert Tom Angevaren op bezoek bij jonkvrouw Catharina Groeninx van Zoelen. Zij is de negende generatie bewoner van Huys ten Donck, waar in de 18e eeuw al van het exclusieve drankje thee werd genoten. Het huis staat vol met prachtige thee-accessoires en theemeubelen, waar onze experts niet over uitgepraat raken.
Een opvallend stuk is de Hollands ingelegde commode, vervaardigd door Matthijs Horrix, dezelfde ambachtsman die de theedoos uit "Tussen Kunst en Kitsch" heeft gemaakt.
Ook interessant
De experts van Tussen Kunst en Kitsch delen bijzondere feitjes over thee en alles wat ermee te maken heeft.
Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je direct na Tussen Kunst en Kitsch op NPO 2 Extra. (Op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of online: www.npo.nl/npo2extra.) Of kijk de uitzending terug op NPO Start of de website van Tussen Kunst en Kitsch.