Shane van NeerdenAVROTROS / Manon van der Zwaal
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Shane van Neerden speelt Haydn en Debussy

AVROTROS zet zich al vele jaren met hart en ziel in voor jonge musici. Een prachtig initiatief is bijvoorbeeld het AVROTROS Talenttraject, waarin jonge getalenteerde musici media-ervaringen opdoen en een debuut-cd mogen opnemen.

Op de debuut-cd in deze serie speelt pianist Shane van Neerden muziek van componisten als Haydn en Debussy, maar ook Catoire en Godowsky.

Beantwoord de prijsvraag en maak kans op een exemplaar van deze debuut-cd. 

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek
  3. Prijsvragen

Muziekgeschiedenis

Het is nog niet zo lang geleden dat ieder zichzelf respecterend huishouden over een piano beschikte. Grote pianisten als Franz Liszt, Leopold Godowsky en Nikolaj Medtner waren ‘superstars’ die overal in Europa en de Verenigde Staten werden bewierookt.

De hoeveelheden muziek die voor de piano werden geschreven zijn dan ook niet te overzien.

Tegenwoordig kennen wij eigenlijk alleen het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. De 24-jarige Amerikaans-Nederlandse pianist Shane van Neerden is vooral geïnteresseerd in wat zich onder het wateroppervlak bevindt.

Hij dook diep de muziekgeschiedenis in en vond betoverende pianostukken van tegenwoordig vrijwel vergeten meesters als Georgy Catoire, Nikolaj Medtner en Leopold Godowsky.

Vol klankschoonheid zijn de bekendere stukken van Claude Debussy, Gabriel Fauré en Franz Liszt die Shane daarnaast voor deze debuut-cd selecteerde.

Van Neerden besluit de cd met de meeslepende Paraphrase de concert sur Rigoletto van Franz Liszt, waarin vooral het beroemde kwartet ‘Bella figlia dell’amore’ uit Verdi’s beroemde opera Rigoletto uitermate virtuoos wordt omspeeld.

Shane van Neerden

De 24-jarige pianist Shane van Neerden is de nieuwste deelnemer aan het AVROTROS Talenttraject.

Shane begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en won al jong diverse concoursen. Zijn grootouders verruilden Nederland voor de V.S. en Shane deed onlangs het omgekeerde.

Nu studeert hij bij Frank Peters. In mei van dit jaar won Shane de Dutch Classical Talent Award.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Eerder dit jaar gaf Shane van Neerden een recital in de kleine zaal van Het Concertgebouw. Wanneer was dat?

De prijsvraag loopt tot en met woensdag 26 juni 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading