Recept: Yoghurt-courgettecake met hazelnoot
Er is altijd een goede reden om iets lekkers te bakken, zoals een voedzame courgettecake. Ideaal om visite mee te verwennen of gewoon zelf van te genieten.
Deze cake is niet alleen heerlijk, maar ook perfect om iedereen van wat extra energie te voorzien. Aan de slag!
Ingrediënten voor één cake:
100 hazelnoten, plus ca. 3 eetl. extra
300 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
150 gram suiker
2 eieren
125 ml zonnebloemolie
100 gram yoghurt
200 gram grof geraspte courgette, iets uitgeknepen
Ingrediënten voor de glazuur:
50 gram yoghurt
ca. 200 gram poedersuiker
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 170 °C en vet een cakevorm in van 1,5 liter.
2. Spreid de noten uit op een bakplaat en rooster ze ongeveer 8 minuten in de warme oven tot ze gaan geuren. Laat ze ietwat afkoelen en hak ze daarna grof in stukken. Hou 3 eetlepels apart.
3. Meng in een beslagkom de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop dan in een andere kom de suiker met de eieren, de olie en de yoghurt tot een egale saus. Giet dat mengsel samen met de geraspte courgette en de gehakte noten bij de bloem en roer tot alles goed is gemengd. Roer niet te lang!
4. Bak de cake een ruim uur in het midden van de oven of tot een satéprikker er mooi droog uitkomt. Laat de cake 5 minuten rusten voor u hem voorzichtig op een rooster stort. Laat hem helemaal afkoelen.
5. Roer de poedersuiker door de yoghurt voor het glazuur tot het echt goed dik is. Giet het over de cake en bestrooi met de 3 eetlepels achtergehouden noten.