Recept: Gember-citroen thee of limo met kunjit
Een bijzonder moment vraagt om een bijzondere drank. Voor een kersverse mama maakt Yvette van Boven een heerlijke gember-citroenthee of frisse limonade met kurkuma.
Deze versterkende drankjes zitten boordevol smaak én gezonde ingrediënten, perfect om weer op krachten te komen. Ontdek hoe je deze eenvoudige drank zelf maakt.
Ingrediënten:
250 gram rietsuiker
250 ml water
4 flinke duimlengtes gember, geschild en grof geraspt
Het sap en de fijne rasp van 1 citroen
1-2 verse kunjit (geelwortel) in schijfjes
Optioneel: een snufje cayennepeper of kaneel
Bereiding:
1. Breng het water met de suiker aan de kook. Voeg de geraspte gember en de kunjit toe en laat 20-30 minuten op heel laag vuur trekken, breng op het laatst op smaak met citroen rasp en sap, laat dan nog 5-10 minuten trekken. Zeef alles dan door een fijne zeef boven een kan en giet de siroop daarna een brandschone fles in. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
2. Gebruik als siroop met koud water of bruiswater of als hete drank door er kokend water op te gieten. Ook lekker met appelcider of appelsap.
Variaties:
1. Met munt: Voeg een handvol verse muntblaadjes toe vlak voor het serveren voor een extra frisse smaak en kalmerend effect.
2. Met kurkuma: Voeg een schijfje verse kurkuma of 1/2 theelepel kurkumapoeder toe bij het trekken van de gember. Dit maakt de thee extra ontstekingsremmend.
3. Met steranijs en kaneel: Voeg 1 steranijs en een klein kaneelstokje toe aan het water terwijl de gember trekt. Dit geeft een verwarmende, licht zoete specerijensmaak.
4. Met sinaasappel en kruidnagel: Vervang de citroen door schijfjes sinaasappel en voeg 2 kruidnagels toe. Dit geeft een zachtere, citrusachtige smaak en werkt ook antibacterieel.
5. Met appel en kaneel: Voeg schijfjes appel en een klein kaneelstokje toe tijdens het trekken. Dit geeft de thee een zoetere, fruitige twist.
6. Met cayennepeper: Voeg een snufje cayennepeper toe voor een extra pittige oppepper. Dit helpt de circulatie te stimuleren.
7. Met lavendel: Voeg een theelepel gedroogde lavendelbloemen toe voor een kalmerend, bloemig aroma.
Variaties voor een voller drankje:
1. Met amandelmelk: Voor een romiger variant, vervang het bruisende water door amandelmelk of een andere plantaardige melk, en verwarm het geheel licht voor een warme drank.
2. Met sinaasappelsap: Voeg vers geperst sinaasappelsap toe aan het gemberwater voor een citrusdrank met extra vitamine C.
3. Met kokosmelk: Maak een tropisch drankje door kokosmelk toe te voegen aan de gember-citroenbasis, eventueel met een vleugje vanille-extract.