Oranje Van Boven Jannes Drop Recept ArtisjokkensoepJannes Drop
Recepten uit Oranje Van BovenRecepten uit Oranje Van Boven
Recepten uit Oranje Van BovenRecepten uit Oranje Van Boven

Recept Artisjokkensoep

Maak zelf de artisjokkensoep, uit Oranje Van Boven: De keukens van de koning, die op het menu stond tijdens het huwelijk van Juliana en Bernhard in 1937.

  1. Recepten uit Oranje Van Boven
  2. Oranje Van Boven: De keukens van de koning

Benodigdheden:

Voor 6 borden.

  • 25 gram roomboter

  • Ca. 3 of 150 gram sjalot, gesnipperd

  • 750 gram artisjokbodems, in stukken (kan ook uit de diepvries)

  • 100 gram kruimige aardappels, geschild gewicht, in blokjes

  • 200 ml witte wijn

  • 1 liter groentenbouillon

  • 6 takjes tijm

  • 3 blaadje laurier

  • 50 ml olijfolie voor de romigheid

Garnituren (extra mooi):

  • paar takjes knetterverse waterkers

  • mooie eetbare bloemen, mits in seizoen: bijv. borage, goudsbloemen, Oost-Indische kers

De gebakken artisjok kwarten, aardappelblokjes:

  • 6 kleine artisjokken, schoongemaakt tot nette artisjokharten (kijk naar de aflevering)

  • 1 liter groentebouillon

  • 6 eetl. geklaarde boter

  • 2 vastkokende aardappels, in blokjes van 1x1 cm

De gefrituurde artisjok chips:

  • de bodems van 2 grote artisjokken, schoon

  • olie om in te frituren

  • belangrijk: Een friteuse is handig hier, anders is een thermometer wel noodzakelijk

De crème van artisjok:

  • 1 sjalot

  • 15 gram boter

  • 1 blaadje laurier

  • 7 artisjokbodems (kan ook uit de diepvries), in blokjes

  • Ca. 250 ml groentebouillon

  • 75-100 ml room

  • handig voor het opdienen: een ring van ca 8 cm ∅

Stap 1: Maak de Artisjokkensoep

Laat de boter smelten in een grote pan met zware bodem. Fruit de sjalot erin tot hij glazig is, maar nog niet gaat kleuren. Voeg de artisjokken en aardappelblokjes toe en fruit even onder omscheppen mee aan.

Blus de pan af met een scheut witte wijn, laat even inkoken en giet er dan de bouillon bij. Voeg de tijm en laurier toe en laat de soep aan de kook komen. Draai het vuur dan lager, deksel half op de pan en laat de soep zachtjes nog 30 minuten sudderen tot alles lekker gaar is. 

Verwijder dan de tijm en laurier en draai de soep met een staafmixer helemaal glad. Breng hem moet zout en peper op smaak. Draai het vuur uit.

Stap 2: Gebakken artisjok kwarten, aardappelblokjes

Gaar de bodems in de bouillon op niet al te hoog vuur. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Schep ze meteen schuimspaan uit de pan en dep ze droog. Snij ze door midden. 

Verhit de geklaarde boter in een kleine koekenpan. Bak de helften op de gesneden kant. Bewaar tot gebruik op een velletje keukenpapier op een warm bord. Snij ze dan door: zodat een kant mooi goudbruin gebakken is en de andere kant grijs.

Kook de blokjes aardappel in 10 minuten in dezelfde pan bouillon beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze ook op een paar vellen keukenpapier op een warm bord uitlekken.

Stap 3: Maak de gefrituurde artisjok chips

Snij of schaaf de rauwe bodems in flinterdunne schijfjes. Dep ze droog met keukenpapier. Verwarm de frituur voor op 150 °C en bak de schijfjes in porties tot kleine chips. De temperatuur zal iets dalen naar 140 °C, probeer het daar op te houden. Bak de chips krokant maar laat ze bijna niet kleuren. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Stap 4: Maak de crème van artisjok

Fruit de sjalot in een klontje boter in een steelpan tot hij glazig is maar niet bruint, ongeveer 6 minuten. Voeg het blaadje laurier toe en de blokjes artisjok. Fruit ze iets aan en giet de bouillon erop.

Breng aan de kook en laat de artisjokken op laag vuur in een minuut of 15 volledig gaar worden. Roer de room erdoor en draai de boel tot een dikke gladde dikke crème. Houd warm. 

Stap 5: Gerecht afmaken

Leg de ring op de bodem van een wijde, voorverwarmde soepkom. Lepel daar een klein laagje crème van artisjok in. Bouw op de crème-cirkel een laagje gegaarde aardappelblokjes. Druk het glad met een tonic-stampertje of de achterkant van een koffielepel. 

Verwijder de ring voorzichtig. 

Bouw op de cirkel een kleine compositie van kwarten aangebakken artisjokbodem, steek de artisjokchips ertussen en garneer het geheel met een takje waterkers en eetbare bloemblaadjes. 

Giet aan tafel de hete soep om de garnituren heen.

Yvette Van Boven De Keukens Van De Koning

    Uitzending gemist?

Kijk op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading