AVROTROS
KlassiekKlassiek
KlassiekKlassiek

Opening Night 2024

Vrijdag 13 september vindt in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost de Opening Night van het Concertgebouworkest plaats. Daarmee trapt het orkest het nieuwe concertseizoen af.

Het feestelijke openluchtconcert is gratis toegankelijk en begint om 20.15 uur. Opening Night 2024 wordt door AVROTROS uitgezonden op zaterdag 14 september om 23.00 uur op NPO 2.

  1. Klassiek
KlassiekKlassiek
KlassiekKlassiek

Programma

Andrés Orozco-Estrada dirigeert een kleurrijk programma waarin dans en ritme de hoofdrol spelen. Dans kleurt en verlicht het leven: swingende dansritmes verhullen soms peilloze diepten: duister, verwachtingsvol, troostrijk of – zoals bij de eigenzinnige gastartiest sor – vol hoop, liefde en nieuwe mogelijkheden.

Lees hier de uitgebreide programmatoelichting.

AVROTROS

sor

Sor mixt hiphop met klassiek, maar ook met bijvoorbeeld r&b en jazz zoals in Voor mij. In het liefdevolle Zo zijn komt Erik Satie om de hoek kijken, en in Yuh horen we hoe sor afrekent met hypocrieten en fakes.

Met het Concertgebouworkest voert hij deze nummers uit in nieuwe symfonische bewerkingen. 

In de nieuwe AVROTROS podcast CLASSICS nemen sor en anime/videogame-componist Beau Damian elkaar mee in een deep dive langs hun favoriete componisten. 

Vanachter hun keyboard proberen ze elkaar te overtuigen met de gekste verhalen over klassiek giants en moderne meesters en laten ze zien hoe hun muziek terugkomt in hun eigen werk en de hits van nu. Beluister hier de podcast.

    sor: ‘Niets, stilte, is het allerbeste geluid ooit’

Lees meer over sor
AVROTROS

Andrés Orozco-Estrada

Het maandblad Preludium sprak met Andrés Orozco-Estrada over Opening Night: 'Het is niet gemakkelijk om voor zo’n concert een goed programma te bedenken. Maar ik kan me herinneren dat de programmeurs van het orkest en ik bij het allereerste gesprek hierover al tegen elkaar zeiden: wat we ook doen, we moeten zorgen dat het repertoire bij het Concertgebouworkest past. Dus niet alleen maar cross-over, en niet alleen maar populaire stukjes, maar echt een serieus programma. En dat is het geworden.'

    Dirigent Andrés Orozco-Estrada: ‘Ik hou van concerten op aparte locaties’

Lees meer over de dirigent

Minifestival

Opening Night 2024 krijgt de vorm van een minifestival, compleet met foodtrucks. Vanaf 16.00 uur organiseert het Concertgebouworkest een open podium voor lokaal talent met optredens van: Bijlmer Got Talent, Bijlmer Steelband, DUEGRO, Georgy Morhea & friends, Interlude strijkkwartet, Kabier Noor Mohamed, Kaylee & band en Koor B! Music School i.s.m. Nationale Opera en Ballet.

De presentatie is in handen van Graziëlla Hunsel Rivero. Van 19.00 tot 19.30 uur is er een gezamenlijk optreden van jonge talenten van het Leerorkest, oud-deelnemers van Concertgebouworkest Young en enkele leerlingen van B! Music School i.s.m. Nationale Opera & Ballet. Om 20.15 uur begint het concert van het Concertgebouworkest.

Opening Night 2024 wordt op zaterdag 14 september om 23.00 uur uitgezonden bij AVROTROS op NPO 2. De presentatie wordt verzorgd door Maria Fiselier.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading