AVROTROS
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch

Schotel van Rembrandt onder Delfts aardewerk ontdekt in Tussen Kunst en Kitsch

Een Delfts blauwe schotel met enorme scheuren blijkt een waarde te hebben van 30.000 euro. Het is gemaakt door dé Rembrandt van het Delfts aardewerk!

Expert Robert Aronson is wild enthousiast: ‘Dit is zo ongelooflijk zeldzaam en van een zo ongelofelijke verfijning.’

  1. Tussen Kunst en Kitsch
  2. Tussen Kunst en Kitsch uitgelicht
  3. Kunst

Als je aan Tussen Kunst en Kitsch-expert Robert Aronson vraagt wat het belangrijkste stuk aardewerk is dat hij kent, zal hij twee potten noemen van dé Rembrandt van het Delfts aardewerk: Jacob Wemmersz. Hoppesteyn. Als bij Tussen Kunst en Kitsch deze Delfts blauwe schotel aan zijn tafel verschijnt, begint hij dan ook meteen te stralen.

“Dit is eerlijk gezegd een droom die uitkomt bij Tussen Kunst en Kitsch”
Expert Robert Aronson

Boomerang vondst

De eigenaar van de schotel, uit de uitzending van 9 januari 2023, is een verzamelaar van toegepaste kunst. Hij kreeg een tip dat hij een aantal stukken uit een nalatenschap kon kopen, waaronder deze schotel. Een jaar of dertig geleden verkocht hij de schotel weer. Hij had er geen plek voor en hij was toch kapot. 

Tot zijn grote verrassing kwam de schotel weer bij hem terug, toen hij een jaar of zeven geleden wat schotels overnam van mensen die wat spullen weg wilden doen! Omdat de schotel kapot is staat hij niet te pronken in een van zijn vitrinekasten. Hij wil graag weten of het de moeite waard is om de schotel te laten restaureren.

AVROTROS

Delfts blauwe schotel uit Tussen Kunst en Kitsch

Jacob Wemmersz. Hoppesteyn

Meestal halen borden die zo gebroken zijn de grote tafel van Tussen Kunst en Kitsch niet. Volgens expert Robert Aronson is de schotel behoorlijk kapot, maar toch is het een mooi voorbeeld van Delfts aardewerk naar Chinees porseleinen voorbeeld. Het type in Chinees porselein heet Kraak, met een vlakverdeling aan de rand. Het dateert van ca. 1670 en heeft een hele verfijnde decoratie. 

Het merkteken op de achterkant is van Jacob Wemmersz. Hoppesteyn. Hoppesteyn was dé Rembrandt onder de aardewerk bakkers in het Delft van de zeventiende eeuw. Van 1661 tot zijn overlijden in 1671 was hij eigenaar van de fabriek Het Moriaanshooft in Delft. Na het overlijden van Hoppesteyn neemt zijn vrouw het over en blijft het merkteken in gebruik tot circa 1680. 

AVROTROS

Achterkant schotel met merkteken

‘Zit u stevig?’

Er zijn over de hele wereld 44 IW-gemerkte stukken bekend, zonder deze schotel erbij. Aronson schat, mochten er nog wat onbekende stukken rondzwerven, dat er rond de vijftig stukken zullen zijn. Het merendeel daarvan heeft mythologische of religieuze afbeeldingen. Een klein percentage heeft een Chinese of het op het orient geïnspireerde afbeelding, zoals deze. 

“Dit had ik echt niet verwacht.”
Eigenaar schotel

De groep waartoe dit stuk behoort, is dus erg klein en zeldzaam. Aronson schat de waarde in op 30.000 euro. En de barsten? Aronson: ‘Het is net als je een Rembrandt ontdekt en dan zegt er zit een vlekje op. Het vlekje doet er niet toe, het is een Rembrandt die je ontdekt.' Hij raadt de eigenaar een museum restauratie uit te laten voeren. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading