Klassieke carnavalsmuziek
Vanaf zondag 2 maart is het zo ver, dan barst het carnaval weer los. Het driedaagse feest staat vooral bekend om verkleedkleding, optochten en natuurlijk: carnavalskrakers. Maar wist je dat ook klassieke muziek een rol speelt tijdens carnaval?
De geschiedenis
Carnaval heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen het feest een laatste gelegenheid was voor het begin van de vastenperiode. Het woord ‘carnaval’ komt waarschijnlijk voort uit het Italiaanse carne levare wat ‘het opheffen en wegnemen van het vlees’ betekent. De feestperiode voor het vasten was daarentegen een tijd om excessen toe te staan, te feesten en regels te doorbreken. Deze ‘tijd van vrijheid’ werd gekarakteriseerd door maskers en verkleedpartijen, wat het karakter van het feest tot vandaag de dag nog steeds bepaalt!
Carnaval over de wereld
In Nederland kunnen we er wat van, maar er zijn ook veel andere plaatsen waar de periode voor het vasten groots wordt gevierd. Zo bestaat het Venetiaanse carnaval al vele decennia, staat het Braziliaanse Rio natuurlijk bekend om haar grootse carnavalsparades en viert het Amerikaanse New Orleans haar Mardi Gras. Bij al deze feesten staan muziek en verkleden centraal.
De driekwartsmaat
Misschien denk je bij carnaval niet gelijk aan klassieke muziek. Toch wist onze Leonard Evers afgelopen november in Podium Klassiek het verband tussen Limburgse carnavalsmuziek en klassieke muziek aan te kaarten. Zo regeert in Limburg de driekwartsmaat, het herkenbare ritme van de Weense Wals. Volgens Leonard hoor je daarom tijdens het Limburgse carnaval veel Weense muziek, bijvoorbeeld van componist Johann Strauss.
In het programma bracht Leonard Evers daarnaast samen met de Limburgse Nachtegaal Beppie Kraft een prachtige renditie van het traditionele (Limburgse) carnavalsnummer, de nach is nog zoe laank. Het arrangement werd door Leonard zelf geschreven.
Klassieke carnavalsmuziek
Over heel de wereld hebben componisten ook ‘carnavalsmuziek’ gemaakt. Onder andere Schumann, Campra en Berlioz schreven muziek rondom carnavalsfeesten. Misschien iets minder hosbaar dan de krakers in de kroeg, maar zeker niet minder feestelijk. Je beluistert de playlist hieronder.