Tussen Kunst En Kitsch in Ruurlo
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch

Kilo’s kunst en meer onverwachte schatten in Tussen Kunst en Kitsch

Vanuit Kasteel Ruurlo onder andere een beeldje van de bekende beeldhouwer Hildo Krop, een kanon van 60 kilo en twee zilveren kandelaren die op een speltafel werden gebruikt.

  1. Tussen Kunst en Kitsch
  2. Afleveringen Tussen Kunst en Kitsch
  3. Kunst

Deze uitzending zie je zondag 27 oktober 2024 om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Verheug je met onderstaande drie objecten op de eerste aflevering van het jubileumseizoen met álle Tussen Kunst en Kitsch-experts (op de zieke Rob Driessen na). 

AVROTROS

Beeld van Hildo Krop

Klein beeld van grote waarde

  • Object: Beeld van beeldhouwer

  • Maker: Hildo Krop

  • Datering: 1927

  • Herkomst: Amsterdam

Dit zware bronzen beeld stond in het ouderlijk huis van eigenaresse op de schoorsteenmantel. Als kind liet ze het per ongeluk vallen. In de vloer zat een enorm gat, maar gelukkig was zijzelf ongedeerd. Nu staat het beeld op haar eigen schouw. 

Expert Marcel Brouwer vertelt dat dit beeld in 1927 is gemaakt door beeldhouwer Hildo Krop. Krop is bekend geworden als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Hij was werkzaam bij de Dienst Publieke Werken en maakte voor de gemeente vele brughoofden en beeldhouwwerken op gebouwen. 

Eind jaren ‘30 liep hij met zijn vriend, de bekende beeldhouwer en schilder, Zadkine door Amsterdam. Zadkine keek verwonderd rond, omdat hij overal werken van Krop zag. 'Mon dieu, jij moet wel miljonair zijn’, riep Zadkine. Maar dat viel volgens Brouwer erg mee. Krop kreeg van de gemeente een salaris van 320 gulden per maand.

AVROTROS

Eigenaar blaast op VOC kanon

Zwaar onder de indruk

  • Object: Kanon

  • Datering: 1786

  • Herkomst: Hoorn, Sint Claraklooster

De vader van de eigenaar heeft dit 60 kilo zware kanon meegenomen uit Indië. Hij weet niet hoe zijn vader eraan is gekomen, maar zijn ouders namen het in 1949 per boot mee naar Nederland. 

Nu staat het bronzen object al een jaar of 20 bij hem op zolder. Vooral zijn kleinkinderen vinden het heel interessant. Als kind blies hij op het lontgat, dan komt er een hele lage toon uit, een soort scheepstoeter. Zijn kleinkinderen doen dat nu ook!

Boven op de loop van het kanon staat VOC met de H, van Hoorn. Dat  was één van de zes VOC afdelingen in Nederland. Er staat ook een nummer op, 99, waarschijnlijk is dat het nummer van aantal kanonnen dat gegoten is.

Expert Jan Beekhuizen vertelt dat het zundgat, het gat waar de lont in zat, is kapotgemaakt. Het is groter gemaakt, zodat het niet gebruikt zou kunnen worden. Dat was verplicht, anders mocht je zo’n kanon niet in je huis hebben. 

AVROTROS

Zilveren kandelaren

Potje kaarten bij kaarslicht

  • Object: Twee kandelaren

  • Datering: 1765

  • Herkomst: Utrecht

De zilveren kandelaren zijn van de moeder van de eigenaresse. Hoe zij eraan is gekomen is onbekend. Ze staan nu in de kast en worden niet gebruikt. 

Expert Emiel Aardewerk heeft al heel veel Nederlands zilver gezien in zijn leven, veel kandelaren ook, maar zo’n paar is hij nog nooit tegengekomen. Ze blijken uitzonderlijk zeldzaam.

Het zijn kandelaars die op een speeltafel werden neergezet. Dat was een Hollands wandmeubel, dat vaak tegen de muur stond en waarvan je het blad kon openklappen. In de hoeken zaten uitstekende rondingen, waar de kandelaren in passen.  

AVROTROS

    Uitzending 27 oktober 2024

    Kasteel Ruurlo

Terugkijken op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading