Jean-Guihen Queyras
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Jean-Guihen Queyras speelt C.P.E. Bach

Wanneer je een muziekliefhebber vraagt naar zijn of haar favoriete celloconcerten, dan zullen waarschijnlijk de namen van Dvorák, Schumann en Haydn vallen. Maar er is zoveel meer.

Op deze fantastische nieuwe CD laat de Canadese cellist Jean-Guihen Queyras ons kennis maken met het prachtige Celloconcert in Bes van Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) en het ronduit spectaculaire Celloconcert in C van Antonín Kraft (1749-1820).

Wil je dat zelf horen? Beantwoord dan de vraag en maak kans op één van de 5 CD’s die wij mogen weggeven.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek
  3. Prijsvragen

Celloconcerten

De achternaam van Carl Philipp Emanuel Bach klinkt bekend. Het gaat inderdaad om de tweede zoon van Johann Sebastian Bach. In zijn tijd was hij wereldberoemd.

Wanneer er na 1750 over ‘Bach’ werd gesproken, werd daarmee meestal niet J.S. maar C.Ph.E. bedoeld. De stijl van Carl Philipp werd in zijn tijd meestal aangeduid als ‘gevoelig’ en ‘origineel’.

Die termen zijn ook van toepassing op dit meeslepende Celloconcert in Bes. Antonín Kraft tapte uit een heel ander vaatje. Hij was één van de belangrijkste solocellisten van zijn tijd en werkte vele jaren onder Haydn aan het hof van de Hongaarse familie Esterházy. En dat is te horen in Krafts Celloconcert in C, dat in 1804 werd uitgegeven.

De finale is namelijk een ‘Rondo alla Cosacca’ (‘Rondo op z’n Kozaks’), een eerbetoon aan het legendarische ruitervolk en hun muziek. Krafts celloconcert is een werk vol speelsheid, virtuositeit en plezier, en is een nadere kennismaking meer dan waard. 

Jean-Guihen Queyras

De Canadese cellist Jean-Guihen Queyras werd in 1967 in Montreal geboren en staat bekend als één van de meest veelzijdige en avontuurlijke cellisten van onze tijd.

Ook deze CD verrast weer door de vondst van het zelden gespeelde Celloconcert in C van Antonín Kraft. Queyras wordt schitterend begeleid door het Ensemble Resonanz, geleid door de Italiaanse dirigent Riccardo Minasi.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke nationaliteit bezat de in 1749 geboren componist Antonín Kraft?

De prijsvraag loopt tot en met woensdag 28 augustus 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading