AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Jazzy pianoconcerten van Ravel

De Franse pianist Alexandre Tharaud heeft ook in Nederland een grote schare bewonderaars. Op dit nieuwe album vertolkt hij de beide pianoconcerten van Ravel: het jazzy Pianoconcert in G en het duistere Concert voor de linkerhand. Win een exemplaar!

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Het brede palet van Alexandre Tharaud

Weinig pianisten hebben zo’n brede smaak en zo’n groot repertoire als Alexandre Tharaud. Onlangs betoverde hij het publiek van het AVROTROS-programma Spiegelzaal met zijn improvisaties op Franse chansons. Maar ook voor muziek uit de Barok, de grote pianoconcerten van Mozart en Beethoven, of nieuwe werken van hedendaagse componisten draait hij zijn hand niet om. Daarom is hij de ideale vertolker van de twee pianoconcerten van Ravel.

Virtuoos

Ravel vergt enorme virtuositeit, maar ook grote flexibiliteit en veel gevoel voor kleur: van de expressionistische extremen van het Concert voor de linkerhand tot de veel lichtere hommage aan Mozart en de jazz, die het Pianoconcert in G in feite is. Ravel componeerde beide concerten vrijwel gelijktijdig, als elkaars tegenhangers, die samen alles omvatten waar Ravel toe in staat was. De Spaanse componist Manuel de Falla was een groot bewonderaar van de muziek van Debussy en Ravel. Daarvan getuigt ook zijn pianoconcert Nachten in de tuinen van Spanje, dat echte Spaanse ritmiek en Frans-impressionistische kleuren met elkaar verbindt.    

Over de pianist

Alexandre Tharaud werd in 1968 in een zeer artistiek Parijs milieu geboren. Al op zijn veertiende werd hij toegelaten tot de pianoklas van het Conservatoire de Paris. Na op verscheidene concoursen prijzen te hebben gewonnen, werd hij internationaal door tal van vooraanstaande dirigenten en orkesten uitgenodigd. Zijn discografie is zeer uitgebreid en omvat momenteel ongeveer 30 titels. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar was Alexandre Tharaud de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 24 oktober. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading