AVROTROS
Close UpClose Up
Close UpClose Up

James Ensor - De man achter het masker

James Ensor was één van de meest interessante, getalenteerde en eigenzinnige kunstenaars van België. In deze documentaire neemt Oostendenaar en acteur Sam Louwyck je mee op sleeptouw door de geboortestad van Ensor: Oostende.

  1. Close Up
  2. Close Up afleveringen
  3. Kunst

Een turbulente relatie

De Vlaamse kunstenaar James Ensor (1860-1949) had een ingewikkelde relatie met zijn geboorteplaats. Hij woonde en werkte vrijwel zijn hele leven in de badplaats, boven de souvenirwinkel van zijn moeder. En hij was verliefd op het licht van Oostende. 

Aan de andere kant kon hij het moeilijk verkroppen dat de Oostendenaars zijn kunst niet begrepen. Hij zag hen ook als deels verantwoordelijk voor de dood van zijn geliefde vader. 

Toch is Oostende Ensor niet vergeten. Hij wordt nog elk jaar officieel herdacht bij zijn graf in de duinen van Mariakerke.

Bekijk de trailer

De man achter het masker

Uit de onderwerpen van Ensors schilderijen blijkt zijn weerzin tegen die buitenwereld: veel figuren op zijn schilderijen dragen lelijke maskers, symbool voor hun slechte karakter. Maar wie was hijzelf? 

Wie was het mysterieuze figuur met de lange witte baard en zwarte overjas, die niemand echt goed leek te kennen en die overal in conflict leek te gaan? In de documentaire helpen verschillende experts de bekende Belgische acteur, danser en zanger Sam Louwyck in zijn zoektocht naar de motieven van Ensor.

Ook proberen hedendaagse kunstenaars om Ensors fenomenale, maar onvoorspelbare, en veelzijdige oeuvre te begrijpen.

AVROTROS

    James Ensor - De man achter het masker

Bekijk de docu op NPO Start

De Close Up-documentaire ‘James Ensor - De man achter het masker’ is uitgezonden op dinsdag 17 september 2024.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading