AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Het verlies van dier en natuur

Het Allard Pierson presenteert ‘De roep van de O’o: Natuur onder druk’. Een aangrijpende tentoonstelling waarin de relatie tussen de West-Europese mens en de natuur centraal staat.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Een uniek inzicht

De tentoonstelling biedt een uniek inzicht in hoe de natuur van de 16e tot de 19e eeuw werd onderzocht en verbeeld door West-Europeanen. En hoe die houding heeft bijgedragen aan de ecologische crisis van nu.

Gevolgen van menselijk handelen

Aan de hand van prachtige tekeningen, boeken en prenten uit de Allard Pierson Artis Bibliotheek wordt getoond hoe Europeanen de natuur eeuwenlang hebben bestudeerd. Deze werken laten niet alleen de nieuwsgierigheid en bewondering voor de natuur zien, maar ook de verwoestende gevolgen van menselijk handelen.

Allard Pierson De Roep Van De O'o

Allard Pierson, De roep van de O'o

De O’o als symbool van verdwijning

Een van de meest aangrijpende symbolen van deze tentoonstelling is de Kauai o’o, een Hawaïaanse vogel die inmiddels is uitgestorven. Het allerlaatste mannetje van deze soort werd eind 20e eeuw opgenomen terwijl hij riep naar een vrouwtje dat niet meer bestond. Zijn roep laat bezoekers denken aan het verlies van dier en natuur.

De Roep Van De O'o Allard Pierson

Allard Pierson, De roep van de O'o

Hedendaagse kunst

Naast de historische kunstwerken zijn er ook werken van hedendaagse kunstenaars te zien die de impact van de geschiedenis op het heden weerspiegelen. Door deze benadering wordt duidelijk hoe het verleden de basis heeft gelegd voor de uitdagingen waarmee we nu worden geconfronteerd.

De directeur van Teylers Museum, Marc de Beyer, bezoekt voor het tv-programma Nu te Zien! de bijzondere collectie van Allard Pierson in Amsterdam in de tentoonstelling ‘De roep van de O’o: Natuur onder druk’.

Kijk Nu te Zien! op woensdag 2 oktober 2024 om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading