Rietveld Schröderhuis in Blok HuizenANP XTRA GERALD VAN DAALEN
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Rietveld Schröderhuis: een uitbundig experiment

Gerrit Rietveld begon zijn carrière als meubelontwerper, maar werd in 1923 door kunstenaar en binnenhuisarchitect Truus Schröder gevraagd een heel woonhuis te ontwerpen. 

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Een onverwachte opdracht?

De eigenzinnige Truus Schröder-Schräder (1889-1985) was in 1923 net weduwe geworden en wilde met haar drie kinderen gaan wonen in een modern huis aan de rand van Utrecht.

Dat ze voor het ontwerp van dit huis de vernieuwende meubelmaker Gerrit Rietveld (1888-1964) vroeg, lijkt onlogisch. Rietveld had nog nooit een huis ontworpen. Maar in 1921 had hij al wel een kamer in Truus’ vorige huis verbouwd. Ze noemde het haar ‘kamer-met-de-mooie-grijzen.’

Bovendien hielden Gerrit Rietveld en Truus Schröder er dezelfde ideeën op na. Ze waren wars van tradities en werkten samen aan het ontwerp.

AVROTROSSailko: CC BY 3.0

Hoekramen van het Rietveld Schröderhuis.

Blauw, geel, rood en wit

De opdracht van Truus Schröder was voor Rietveld een droom die uitkwam. Hij maakte er een groot experiment van in stijl van De Stijl: een kunststroming uit het begin van de twintigste eeuw die radicaal wilde breken met de kunst van toen. Het wordt gekenmerkt door strakke lijnen en primaire kleuren.

Rietveld bedacht ingenieuze oplossingen voor de verschillende woonwensen. Zo kon de open ruimte om in te wonen in de avond getransformeerd worden tot vier verschillende slaapkamers. Ook had het huis een verborgen badkamer!

AVROTROSHenkdeKlerk: CC BY-SA 3.0

Truus Schröder en Gerrit Rietveld op latere leeftijd

Succesvolle werk- én liefdesrelatie

Wist je dat Gerrit Rietveld en Truus Schröder ook geliefden werden? Na de dood van zijn vrouw trok Rietveld bij Truus Schröder in, allebei dan in de zestig. Ze bleven er samen wonen tot hun dood. 

Het Rietveld Schröderhuis groeide uit tot icoon van De Stijl en werd Unesco Werelderfgoed. Het gebouw maakte grote indruk en vormde de start van Rietvelds succes als architect.

AVROTROSANPFOTO KOEN SUYK

    Rietveldhuizen: Een meubel om in te wonen

    In deze documentaire wordt het werk van Rietveld bekeken vanuit het perspectief van zijn muze Truus en haar liefde voor hem en zijn werk.

Bekijk de Close Up-documentaire

Binnenkijken met Nu te Zien!

In het tv-programma Nu te Zien! bezoekt Marc de Beyer, directeur van Teylers Museum, hoe de bekende ontwerper het Utrechtse huis verdeelde in strakke horizontale en verticale lijnen en in de typerende primaire kleuren, aangevuld met zwart, grijs en wit. 

Kijk Nu te Zien! op woensdag 21 augustus 2024 om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2. Daarna is de uitzending terug te kijken via NPO Start.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading