AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Het Concertgebouworkest speelt Bruckner

Alle symfonieën van Bruckner live uitgevoerd door het Concertgebouworkest, nu in één cd-box. Maak kans op een exemplaar in onze rubriek Nieuw Klassiek!

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Negen grote Bruckner-symfonieën

Op 4 september 2024 is het 200 jaar geleden dat Anton Bruckner werd geboren. Dat viert het Concertgebouworkest met een unieke cyclus: binnen anderhalf jaar zullen de symfonieën 1 tot en met 9 onder leiding van negen vooraanstaande dirigenten uitgevoerd worden. Als opmaat van dit project brengt het Concertgebouworkest een cd-box uit met een terugblik op de Concertgebouworkest Bruckner-traditie tot nu toe. 

Winactie (verlopen)

Wij mogen 5 boxen (met 9 cd’s) weggeven. Beantwoord de prijsvraag hieronder en maak kans op een exemplaar van deze nieuwe cd-box!

1972-2012

Er zijn maar weinig orkesten in de wereld die zoveel zorg en aandacht hebben besteed aan de negen symfonieën van Anton Bruckner als het Concertgebouworkest. In dit nieuwe cd-doosje horen wij radio-opnamen van alle negen symfonieën van de Oostenrijkse romanticus. Het betreft radio-opnamen van het Concertgebouworkest, gemaakt in de periode 1972-2012.

Het Concertgebouworkest

De live-opnamen bewijzen opnieuw, dat het Concertgebouworkest een van de beste orkesten ter wereld is en uitermate geschikt voor de muziek van Bruckner. Zoals voormalig chef-dirigent Bernard Haitink ooit opmerkte, is de klank van het orkest warm en transparant tegelijk. Ook het feit dat het orkest het onvolprezen Concertgebouw als thuisbasis heeft, heeft natuurlijk geholpen bij de ontwikkeling van deze bijzondere eigen klank: de muziek ademt en leeft er als in geen andere zaal. Geen wonder dat ook de beroemdste buitenlandse dirigenten graag naar Amsterdam komen.

Het Concertgebouworkest werd in 1888 opgericht door enkele vooraanstaande Amsterdammers die het Amsterdams muziekleven internationaal op peil wilden brengen. Onder leiding van Willem Mengelberg – chef van 1895 tot 1945 – groeide het orkest uit tot een van de beste ter wereld. In 2027 wordt de jonge Fin Klaus Mäkelä de nieuwe chef-dirigent. Tot die tijd is hij als ‘artistiek partner’ aan het orkest verbonden.

Grote dirigenten

Behalve enkele voormalige eigen chef-dirigenten van het orkest – Bernard Haitink, Riccardo Chailly en Mariss Jansons – horen wij ook grootheden als Kurt Sanderling, Klaus Tennstedt, Eugen Jochum en Zubin Mehta aan het werk.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze nieuwe cd-box hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke Symfonie van Bruckner is onvoltooid?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 10 oktober. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading