Geslaagde sprint naar de rommelmarkt in Tussen Kunst en Kitsch
Of het nu is tijdens een hardlooprondje of tijdens het afstoffen... Je moet er oog voor hebben: mooie spullen. Ontdek drie prachtige objecten met bijzondere verhalen uit een nieuwe aflevering Tussen Kunst en Kitsch.
Deze uitzending zie je zondag 19 januari 2025 om 21.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.
Porselein kopen tijdens het hardlopen
Object: twee koppen en schotels
Voorstelling: oogst scene met herder en bokjes
Materiaal: porselein
De eigenaar van deze koppen en schotels kwam ze in 1990 tegen tijdens het hardlopen. Tijdens het rennen zag hij bij een buurthuis een bordje met ‘heden rommelmarkt’ staan en stapte naar binnen.
Hij zocht acht Chinese kopjes en schotels en één vaasje uit, waar de handelaar in totaal 125 gulden voor vroeg. Hij moest eerst nog wel even naar huis sprinten om het geld op te halen.
Volgens expert Tom Angevaren zijn de koppen en schotels waanzinnig vol gedecoreerd. In de Yongzheng-periode, een korte periode van 1723-1735, ging men in China meer kleuren gebruiken. Ook was het schilderwerk in deze tijd het allerfijnste.
Volgens Angevaren was dit Chinese porselein een jaar of twee geleden het dubbele waard geweest. Waarom is de markt zo veranderd en op hoeveel schat hij de waarde nu?
Oost, West, Tussen Kunst en Kitsch best!
Object: nautische chronometer
Herkomst: Nederland
Datering: 19e eeuw
De eigenaar kreeg deze chronometer van haar vader. Hij had rond 1939 een klokkenzaak in Amsterdam. Mevrouw hielp daar als jong meisje in de zaak en stofte elke week af voor een gulden. Dan zag ze de chronometer staan en dacht: die wil ik later hebben.
Een chronometer werd gebruikt op zee. Hiermee konden zeelui de geografische lengte nauwkeurig bepalen, vertelt expert Fred Katz. Waarom werd de chronometer tijdens de zeereizen bewaakt? En door welke beroemde Nederlandse klokkenmaker is dit exemplaar gemaakt?
Zilveren tabaksdoos is goud waard
Object: tabaksdoos
Datering: circa 1775
Materiaal: zilver
De eigenaar heeft deze tabaksdoos gekregen van zijn tante, voor wie hij jarenlang gezorgd heeft. Volgens expert Emiel Aardewerk is de rococo-tabakspot in hele mooie staat.
Bijzonder aan dit exemplaar is dat hij in Middelburg is gemaakt. Daar was in de 17e en 18e eeuw een klein zilvercentrum gevestigd. Het meesterteken, een vogel die op een tak staat, is een hele bekende. Wat kan Aardewerk vertellen over de waarde en waardering van zo’n bijzondere tabaksdoos?
Uitzending 19 januari 2025
Diverse musea 3