AVROTROSMax Liebermann - Noordwijk
KunstKunst
KunstKunst

Fiets of wandel in het spoor van de meesters

Van Rembrandt van Rijn en Max Liebermann tot Vincent van Gogh en Piet Mondriaan: ontdek fietsend of wandelend de wereld van de grote meesters.

  1. Kunst

Max Liebermann

De Max Liebermann route

  • Activiteit: wandelen en fietsen

  • Afstand: 11,5 km

  • Locatie: Noordwijk

De Duitse impressionist Max Liebermann bracht vanaf eind negentiende eeuw vele zomers door in Nederland (vooral Noordwijk, Scheveningen en Laren) en had vrienden onder kunstenaars van de Haagse School, zoals Jozef en Isaac Israëls.

Liebermann verbleef in de jaren 1905-1913 steeds een paar maanden in Noordwijk en maakte in die periode wel 128 schilderijen. Dé periode waarin hij zich ontwikkelde van realist tot impressionist.

In Noordwijk vind je een wandel- en fietsroute die je langs 23 schilderlocaties van Max Liebermann leidt. Bij elk punt vind je replica's van de werken die Liebermann op precies die locatie schilderde. 

Vincent van Gogh

Van Gogh Routes Brabant

  • Activiteit: wandelen en fietsen

  • Afstand: 8-56 km

  • Locatie: diverse locaties in Brabant

Vincent van Gogh woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Brabant. Hier werd hij geboren, groeide hij op, maakte hij een kwart van zijn totale oeuvre én zijn eerste meesterwerk: 'De aardappeleters.'

Voor het Van Gogh Jaar in 2015 ontwierp Daan Roosegaarde een fietspad, geïnspireerd op 'De Sterrennacht' van Van Gogh. Dit werk is inmiddels al behoorlijk bekend, maar de fietsroute waar hij deel vanuit maakt iets minder.

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

AVROTROS

Vincent van Gogh - De oude kerktoren te Nuenen (mei-juni 1885, Nuenen).

Deze route van in totaal 435 km voert langs verschillende steden in Brabant, waarbij tussendoor een bezoek gebracht kan worden aan onder andere het Vincent van Gogh-huis in Zundert (de geboorteplaats van Van Gogh), Vincents tekenlokaal in Tilburg en het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

De Van Gogh fietsroute werd in 2016 verkozen tot Europese fietsroute van het jaar. Naast de langere routes, zijn er routes die in een dagdeel te fietsen zijn. Ook zijn er vijf wandelroutes toegevoegd. 

Rembrandt van Rijn

Langs Rembrandts Amstel

  • Activiteit: fietsen

  • Afstand: 27 km

  • Locatie: Amsterdam (start) - Ouderkerk aan de Amstel (einde)

Fietsen deed Rembrandt van Rijn niet, maar wandelen des te meer. Hij trok er met wat schetsmateriaal onder zijn arm op uit om het weelderige weidelandschap langs de Amstel vast te leggen of een volks stadstafereeltje.

In deze fietsroute volg je Rembrandts favoriete route langs de Amstel en stop je op de locaties waar hij aan het tekenen sloeg. Van schilderachtige landschappen tot het alledaagse leven van toen. 

AVROTROS

Rembrandt - Het bruggetje van Six (1645). Rijksmuseum

Volgens de overlevering verbeeldt dit landschap het uitzicht vanuit het buitenhuis van Jan Six, aan het riviertje de Bullewijk nabij Ouderkerk.

De Stijl: Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld

De Stijl-fietsroute

  • Activiteit: fietsen

  • Afstand: 20 km

  • Locatie: Utrecht (start) - Amersfoort (einde)

De Stijl-kunstenaars Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren, maar hebben elkaar nooit ontmoet. Aan hedendaagse kunstenaars Boris Tellegen de taak om een symbolische ontmoeting tussen deze twee grootheden te regelen.

Tellegen maakte tien beelden van 6,5 meter hoog langs De Stijl-fietsroute, die het Utrecht van Gerrit Rietveld en het Amersfoort van Piet Mondriaan met elkaar verbindt. De fietsroute brengt je langs De Bilt, Zeist en Soest.

De kunstbeweging De Stijl, die in de jaren 10 van de vorige eeuw ontstond, heeft in Nederland grote bekendheid, vooral dankzij de internationale roem van leden als Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Deze stroming streefde naar een radicale hervorming van de kunst, met kenmerken als het gebruik van de primaire kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. De kunstbeweging werd opgericht door Theo van Doesburg.

[De tekst loopt verder onder de Instagram post]

Boris Tellegen maakte tien beelden langs de route

De schilders van Laren en Blaricum

Kunstroute De schilders van Laren en Blaricum

  • Activiteit: wandelen en fietsen

  • Afstand: 5,5 km en 8 km

  • Locatie: Laren en Blaricum (start- en eindpunt beide routes: Singer Laren)

Aan het eind van de 19e eeuw trokken steeds meer kunstenaars naar de dorpen Laren en Blaricum om het landschap en boerenleven vast te leggen. Via deze twee kunstbordenroutes kom je meer te weten over deze rijke kunstgeschiedenis.

Je ontdekt via borden met kunstwerken de schoonheid van de regio door de ogen van de kunstenaars. De wandel- en fietsroute zijn te combineren tot één lange route, zodat je alle borden met kunstwerken te zien krijgt. 

De eerste stop van de wandelroute in Laren
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading