Fatih en Cigdem - Alzheimer NederlandAlzheimer Nederland
Herinneringen voor het levenHerinneringen voor het leven
Herinneringen voor het levenHerinneringen voor het leven

Fatih (41) heeft dementie

Sinds de zomer van 2023 woont Fatih (41) in een zorginstelling. Een jaar daarvoor krijgt hij de diagnose Alzheimer.

  1. Herinneringen voor het leven
  2. Herinneringen voor het leven - stop dementie 2024

Vergeetachtig

Fatih was bijna 40 jaar, heftruckchauffeur en in de bloei van zijn leven toen hij de diagnose alzheimer kreeg.

In de jaren daarvoor werd hij steeds vergeetachtiger en was hij vaak in de war. Zo bracht hij zijn dochter naar zwemles, terwijl ze naar judo moest en kwam hij lopend thuis, niet wetende waar hij zijn auto had gelaten.

Psycholoog

Fatih ging naar de huisarts, maar die stuurde hem meerdere keren naar huis. Het zou een burn-out zijn. Omdat ze dachten dat hij ook depressieve klachten had, ging Fatih naar een psycholoog.

Maar zijn vrouw Cigdem zag dat er veel meer aan de hand was. Na veel aandringen en meer onderzoeken bleek Fatih alzheimer te hebben.

Een loodzware beslissing

Omdat thuis wonen op een gegeven moment niet meer ging, moest hij naar een zorginstelling. Dat was een loodzware beslissing voor Cigdem.

Inmiddels is Fatih gewend aan zijn nieuwe leefomgeving. Cigdem en hun twee dochters zijn bijna dagelijks bij hem. Ze spelen spelletjes, eten samen en de meiden maken huiswerk bij hun vader. 

Fatih kan zichzelf niet goed meer uitdrukken in het Nederlands, maar spreekt nog wel een beetje Turks. Omdat binnen de Turkse gemeenschap dementie nog altijd iets is om je voor te schamen, vindt Cigdem het belangrijk om hun verhaal te vertellen. 

Het verhaal van Fatih, Cigdem en hun dochters zie je in Herinneringen voor het leven - stop dementie, uitgezonden op 13 juni 2024 om 20.35 uur op NPO 1.

➡️ Bekijk het item van Fatih en zijn gezin in deze video

Herinneringen voor het levenHerinneringen voor het leven
Herinneringen voor het levenHerinneringen voor het leven
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading