Antoine van KaamAntoine van Kaam
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Dit wist je nog niet over Ron Mueck

De Australische kunstenaar Ron Mueck (66) staat wereldwijd bekend om zijn verbluffend realistische en intieme sculpturen. Maar er is nog veel meer over hem te ontdekken.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Wist je dat zijn moeder poppenmaker was?

De ouders van Ron Mueck waren beiden speelgoedmakers. Zijn moeder was zelfs een succesvolle poppenmaker. Voor zijn geboorte emigreerden ze vanuit Duitsland naar Australië, waar Mueck uiteindelijk ter wereld kwam. 

Ron Mueck En Garde 2023

Ron Mueck En Garde, 2023, The artist, courtesy of Thaddaeus Ropac, London · Paris · Salzburg · Seoul, momenteel in Museum Voorlinden, foto: Antoine van Kaam

Wist je dat hij betrokken was bij The Muppet Show?

Voordat hij fulltime kunstenaar werd, werkte Mueck 20 jaar als poppenspeler en poppenmaker. Hij was nauw betrokken bij ‘The Muppet Show’ en de film ‘Labyrinth’ (1986) van Jim Henson, waarin hij het personage Ludo ontwierp, bespeelde en zelfs de stem insprak.

Ron Mueck Mass 2016 17

Ron Mueck Mass, 2016-2017, National Gallery of Victoria, momenteel in Museum Voorlinden, foto: Antoine van Kaam

Wist je dat hij 48 kunstwerken heeft gemaakt?

In de afgelopen 25 jaar heeft de internationaal geliefde kunstenaar maar liefst 48 werken gemaakt. In Nederland is hij vooral bekend vanwege ‘Couple under an Umbrella’ (2013), een van de topstukken van Museum Voorlinden. Dit is ook het eerste werk van Mueck waarin hij meer dan één figuur afbeeldt.

Ron Mueck, Man in a Boat 2002

Ron Mueck Man in a Boat, 2002, privécollectie, momenteel in Museum Voorlinden, foto: Antoine van Kaam

Wist je dat je zijn kunstwerken in Museum Voorlinden kunt zien?

Museum Voorlinden toont het grootste retrospectief ooit van Ron Mueck. De tentoonstelling, die werk van vroeg tot recent presenteert, is te zien tot en met 17 november 2024.

Het werk van Mueck is te zien in de tentoonstelling ‘Ron Mueck’ in Museum Voorlinden in Wassenaar. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in het tv-programma Nu te Zien! de levensechte beelden die de universele ervaringen en gevoelens van de mens overbrengen.

Kijk Nu te Zien! op woensdag 18 september 2024 om 21.15 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading