Ed Cunicelli PhotographyEd Cunicelli Photography
Close UpClose Up
Close UpClose Up

De onverschrokken blik van kunstenaar Jamie Wyeth

De kunstenaar Jamie Wyeth (77) is een bekende moderne Amerikaanse kunstenaar die weinigen echt goed kennen. Hij is een privéschilder die zijn eigen pad in de wereld heeft uitgestippeld ondanks de bekendheid van zijn familie.

  1. Close Up
  2. Kunst
  3. Close Up afleveringen

Kindertijd

Wyeth groeide op in een wereld van schilderijen en ateliers, ergens tussen de glooiende heuvels van de Brandywine-valley en de rotsachtige kusten van Maine in de Verenigde Staten.

Zijn vader en zijn grootvader zijn allebei bekende kunstenaars. Wyeth groeide op in de studio’s van zijn familieleden.

Als kind zag hij in de studio van zijn grootvader illustraties van Robin Hood en Treasure Island, terwijl er bij zijn vader in de studio dode vogels op het doek te zien waren. Op zeer jonge leeftijd had zijn grootvader waarschijnlijk meer invloed op hem gehad dan zijn vader. 

Ed Cunicelli PhotographyEd Cunicelli Photography

Jamie Wyeth aan het werk in zijn studio, foto Ed Cunicelli Photography

Schilderijen

Wyeth schildert vooral de kustlijn van Maine, dieren, dieren in het wild en portretten. Hij heeft verschillende politici en bekenden geschilderd, waaronder John F. Kennedy, Rudolf Nureyev, Andy Warhol en Arnold Schwarzenegger.

AVROTROS

Portrait of John F. Kennedy, Jamie Wyeth

AVROTROS

Portrait of Andy Warhol, Jamie Wyeth

AVROTROS

Pumpkin head self portrait, Jamie Wyeth

Close Up

In de documentaire van Close Up: De onverschrokken blik van kunstenaar Jamie Wyeth krijgt de kijker een blik in het leven van Wyeth en wat het betekent om als Wyeth geboren te worden.

Wilde hij altijd al kunstenaar worden? Met verschillende archiefmateriaal, waaronder boordevol schetsen, tekeningen en schilderijen duik je dieper in het leven en werk van Jamie Wyeth. 

Close Up: De onverschrokken blik van kunstenaar Jamie Wyeth zie je dinsdag 9 juli 2024 om 22.10 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading