AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

De bijzondere artistieke kwaliteiten van Breitner

De kunstenaar George Hendrik Breitner (1857 - 1923) werd ook weleens ‘de schilder van Amsterdam’, ‘schilderfotograaf’ of ‘Nederlands impressionist’ genoemd. Maar Breitner oversteeg al deze bijnamen met zijn kunstwerken.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Het stadsleven

Breitner was gefascineerd door de dynamiek en levendigheid van de stad Amsterdam. Hij schilderde onder andere het stadsleven, het straatleven met werklui, huisvrouwen, paarden, wagens en straathonden.

AVROTROS

George Hendrik Breitner, Naar de markt, ca. 1897, Singer Laren, permanent bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Schilderen

Zijn manier van snelle penseelstreken zorgde voor een grove manier van schilderen. Details ontbraken in zijn schilderijen. Handen, voeten en gezichten waren minder belangrijk voor hem dan de algehele scène. Breitner vertrouwt erop dat het oog van de beschouwer afmaakt wat zijn penseel is begonnen. 

AVROTROS

George Hendrik Breitner, Naakt met zwarte kousen op een bed, ca. 1889-1890, Fondation Custodia, Collectie Frits Lught, Parijs

De tentoonstelling

In de tentoonstelling ‘Breitner, herontdekking van een oerkunstenaar’ in Singer Laren worden ruim 60 schilderijen en werken op papier vertoond. Speciaal voor de tentoonstelling zijn deze uit verschillende (inter)nationale musea en privécollecties verzameld.

Hieronder bevinden zich grote verrassingen, zoals de reeks vrouwelijke naakten. Breitner was gedurende zijn carrière onzeker, maar over dit specifieke werk is hij wel tevreden. 

De directeur van Teylers Museum, Marc de Beyer, bezoekt voor het tv-programma Nu te Zien! de bijzondere collectie van Breitner bij Singer Laren.

Kijk Nu te Zien! op donderdag 11 juli 2024 om 21.15 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading