Bas SchoemakerBas Schoemaker
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Carel Balth en de poëzie van licht

De tentoonstelling ‘03’ in Museum EICAS in Deventer toont het werk van vijf bijzondere kunstenaars, waaronder de Nederlandse Carel Balth (1939 - 2019). Balth staat bekend om zijn unieke gebruik van licht in verschillende kunstvormen.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Carel Balth

Balth was een van de pioniers van de abstracte fotografie in Nederland. Al vanaf jaren ‘70 richtte hij zich op het vangen en manipuleren van licht. In zijn vroege werken, zoals de Light Objects (1969 - 1975), combineerde hij licht en perspex om sculpturen te creëren. Deze kwamen alleen onder specifieke belichting tot leven. Dit lichtspel is een terugkerend thema in zijn hele carrière.

Musem Eicas Carel Balth

Carel Balth, foto: Bas Schoemaker

Nul-beweging

Zijn werk heeft sterke banden met de Nul-beweging, die zich minder richt op de kunstvorm schilderen en al zijn emoties. Balth liet de traditionele schilderkunst los en legde de nadruk op licht, beweging en ruimte.

Naast Balth zijn er in de tentoonstelling ‘03’ ook werken te zien van Jan Kuhlemeier, Marije Romme, Sheng Shaopeng en Marena Seeling. Deze kunstenaars delen een focus op innovatie en het herdefiniëren van kunst.

Carel Balth Nul Beweging

Carel Balth, foto: Bas Schoemaker

Nu te Zien!

Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks stapt voor het tv-programma Nu te Zien! in de wereld van Carel Balth. De wereld van licht en poëzie. 

Kijk Nu te Zien! op woensdag 30 oktober 2024 om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading