Wassily Kandinsky, Akhtyrka.
Nina et Tatiana dans la
véranda, 1917. Collectie
Centre Pompidou. MNAM-
CCI/Service de la
documentation
photographique du
MNAM/Dist. RMN-GP
KunstKunst
KunstKunst

4 x dit wist je nog niet over Wassily Kandinsky

Abstracte schilderijen vol organische vormen en verschillende kleuren; daar ken je Wassily Kandinsky waarschijnlijk van. Maar dit wist je nog niet over deze kunstenaar.

  1. Kunst
  2. Nu te Zien!

Hij had een korte juridische carrière

Na de middelbare school koos Kandinsky ervoor om rechten en economie te gaan studeren in Moskou. Maar op zijn dertigste verliet Kandinsky zijn Russische vaderland om als kunstenaar te beginnen in München. Een gewaagde keuze want hij liet een gestructureerd leven achter zich.

De stad München was een grote inspiratiebron 

Na zijn opleiding maakte Kandinsky verschillende reizen, maar uiteindelijk streek hij weer neer in München. Op zoek naar een plaats om buiten te kunnen schilderen, ontdekte hij Murnau. Dit kleine stadje aan de Staffelsee had als achtergrond de ‘blauwe’ Beierse Alpen.

De plek, het intense licht en de reflecties inspireerde Kandinsky en dit zorgde voor zijn grote doorbraak. Hij schilderde het landschap en de het stadje in simplistische vormen en platte vlakken met felle kleuren. 

Wassily Kandinsky,
Improvisation 3, 1909.
Collectie Centre Pompidou.
MNAM-CCI/Adam
Rzepka/Dist. RMN-GP

Zijn werk werd tijdens de oorlog verboden in Duitsland

In 1909 richtte Kandinsky in München de ‘Neuen Künstlervereinigung’ en het expressionistische collectief ‘Der Blaue Reiter’ op. Zijn ideeën botsten enorm met de nazi-ideologie. Na de machtsovername door Hitler in 1933 werd zijn werk dan ook verboden in Duitsland. Hierna emigreerde hij naar Frankrijk.

Zijn werk nu te zien is in H’ART Museum 

Volg zijn reis door de (kunst)geschiedenis en ontdek Kandinsky op een nieuwe manier in H'ART Museum. Zijn persoonlijke verhaal, verteld door meer dan 60 meesterwerken, neemt je mee langs verschillende landen, historische gebeurtenissen en kunststromingen. Deze tentoonstelling is een samenwerking met het Parijse Centre Pompidou en H’ART Museum. 

Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks dompelt zich in het Amsterdamse H’ART Museum onder in het werk van een van de grootmeesters van de moderne kunst: Wassily Kandinsky. 

Kijk Nu te Zien! op woensdag 25 september 2024 om 21.15 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading