3 x bekende realisten uit Nederland
Het realisme in de schilderkunst laat ons de gewone dingen op een bijzondere manier beleven.
Dit artikel gaat over drie vooraanstaande Nederlandse kunstenaars binnen deze stroming.
Jan Mankes, Zelfportret van Jan Mankes, 1918, foto: Gouwenaar
Jan Mankes (1889 – 1920)
Jan Mankes kwam uit Meppel en leefde een kort leven. Hij liet een oeuvre na van ongeveer 150 kunstwerken.
De natuur was de grootste inspiratiebron voor Jan Mankes, maar daarnaast maakte hij ook portretten, stillevens en interieurs. Zijn kunstwerken straalden rust en stilte uit. Alles was zacht en fijn geschilderd, waardoor je nauwelijks zichtbare penseelstreken terug kon zien.
Jopie Huisman, Roodbaaien Hemd, 1975, foto: Artimedes
Jopie Huisman (1922 – 2000)
Jopie Huisman kwam uit Friesland. Hij was kunstenaar, maar werkte ook als voddenman: iemand die oude kleding en schoenen ophaalde. Die oude spullen vormden een inspiratiebron voor zijn werk.
Huisman had een zwak voor zwervers en mensen die uit de maatschappij verstoten waren. Velen van hen portretteerde hij. Met zijn schilderijen wilde hij ervoor zorgen dat hun verhalen niet in de vergetelheid raakten.
In 1986 opende het Jopie Huisman Museum zijn deuren. Het was het eerste museum in Nederland dat aan een nog levende kunstenaar werd opgedragen.
Henk Helmantel, Pieterskerk in Utrecht, 2014, foto: Art Revisited
Henk Helmantel (geboren in 1945)
Henk Helmantel is geboren in Westeremden, waar hij nog steeds woont en werkt. Hij is vooral bekend door zijn stillevens, waarin hij speelt met licht en schaduw.
Gedreven door zijn christelijke overtuiging, verdiept hij zich op het schilderen van interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters.
Nu te Zien!
Het Jopie Huisman Museum presenteert de tentoonstelling ‘Helmantel ontmoet Huisman’.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt voor het tv-programma Nu te Zien! de overeenkomsten en de verschillen tussen deze twee Noordelijke Realisten.
Uitzending 27 maart 2025
Tentoonstelling: Helmantel ontmoet Huisman