Verder kijken met Krabbé - Aflevering 4

AVROTROS

Jeroen Krabbé gaat samen met regisseur Richard den Dulk dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames. In Jeroens atelier bespreken zij het bijzondere werk en leven van Chagall.

In deze aflevering bespreken Jeroen en Richard de zoektocht naar de datsja, hoe zwaar de rijke ouders van Bella het te verduren kregen na de Russische Revolutie en de vluchtelingen die Chagall betaalde om te poseren.

Vluchtelingen als rabijnen

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak kon Chagall niet meer terug naar Parijs en bleef hij noodgedwongen in Vitebsk. Omdat deze stad een frontstad was, kwamen er vele vluchtelingen langs. Chagall schilderde deze vluchtelingen en beeldde ze niet af als vluchtelingen. Chagall gaf ze een paar centjes zodat ze zouden poseren, wat uiteindelijk maar heel kort duurde, omdat de vluchtelingen heel erg stonken.

Reporter van de werkelijkheid

Opvallend is dat Chagall de ontwikkeling die hij in Parijs heeft doorgemaakt, achterwege laat. Hij gebruikt geen felle kleuren zoals hij dat eerder wel deed en hij schildert sombere dingen. Hij is bijna een reporter die de situatie schildert zoals de werkelijkheid is. Zo legt Chagall ook zijn familieleden vast, misschien wel uit angst dat er dingen gaan veranderen. Wat ook zo was, zijn broertje sneuvelt tijdens de oorlog op de Krim.