In de uitzending van maandag 1 mei 2023 vanuit Louwman Museum krijgt Willem de winter een schilderij van een hele 'hotte' schilder aan tafel, eert Wim Bouwman de Chinese voorouders en krijgt Emiel Aardewerk een aandenken aan een barre tocht in handen.
Herkomst: China
Datering: 19e eeuw
Materiaal: papier (102 cm bij 120 cm)
Mevrouw zag een schilderij in een woonwinkel en werd meteen enthousiast, maar dat schilderij was te duur. Toen is haar man gaan zoeken op marktplaats en kwam dit schilderij tegen. Hij heeft het voor 500 euro gekocht.
De namen van de personen op het portret zijn Liang Sanwu en zijn vrouw Nee Chen, geboren tijdens de Qianlung periode en overleden tijdens de Tongzhi periode.
In China is de voorouderverering een belangrijk doctrine. Als je ouders overlijden ga je er in China vanuit dat je ouders nog in het hiernamaals zijn. Je ouders zijn nog verbonden met je. Het is een geïdealiseerde voorstellingvan de ouders die op hun beurt toezien op een deugzaam leven. Het is in grote productie gemaakt.
Waarde voorouderschildering 3.000 euro
Herkomst: Hoorn Datering: 1760
Materiaal: zilver
Afmetingen: 20 cmx 5 cm
Meneer erfde deze lepel van zijn Friese moeder. Het komt uit haar familie. Het lag altijd bij haar in een kast. Vorig jaar is ze overleden en voor de verdeling is de lepel toen getaxeerd op 30 euro. Moeder heeft met behulp van een vergrootglas genoteerd wat er achterop staat:
Toen God de sterke vorst op Zuiderzee en stromen gebood Toen kwamen wij op schaatsen doch met schromen? gereden In het kwartier van Hollands Noordestee en tot gedachtenis dees lepels brachten mee Behoudt dit en bedenk voor ons Nog meer bijzonder dat Petrus door ‘t geloof gewandeld tot een wonder op t water en t meer om galilea stond Heeft toch zijn zwakheid deed hem zigen naar de grond maar wirt gered van hem die ijs en water stromen heeft in zijn handen deed die van Enkhuis weer komen (21 january 1763).
Emiel Aardewerk: Dit soort ijslepels stamt uit de tijd dat er nog echt strenge winters waren. Dat was ook zo in 1763. Toen vroor het zo hard, dat je de hele Zuiderzee over kon schaatsen. Van Friesland naar Hoorn of Enkhuizen, en weer terug, op één dag. En als je die tocht had volbracht, nam je een souvenir mee van de overkant: zo’n zilveren lepel, of een zilveren tabaksdoos. Deze lepel is in Hoorn gemaakt. Wel al in 1760 - 1763 was zo’n strenge winter dat waarschijnlijk alle ijslepels uit Enkhuizen uitverkocht waren en ze een oudere uit Hoorn hebben laten komen.
Waarde ijslepel: 4.000 euro
Maker: Wim Oepts 1904-1988
Voorstelling: dorp in Frans landschap
Datering: 1976
Materiaal: olieverf op doek (37 cm x 44 cm)
Gekocht bij kunstenaarsvereniging Pulchri in Den Haag door de oom van mevrouw in de jaren zeventig. Haar oom was liefhebber en verzamelaar. Als hij de kans had gekregen was hij schilder geworden. Mevrouw heeft deze uit de nalatenschap van haar oom mogen kiezen. Ze koos hem omdat ze er blij van wordt, door de kleuren. Ze geniet er elke dag van en is benieuwd of het echt is.
Expert: Willem de Winter: Als er nou één schilder hot is op dit moment, is het Wim Oepts. Want het zit precies op de grens tussen figuratie en abstractie. Hij schildert laag op laag, daardoor is het heel doorwerkt. Wim Oepts staat bekend om zijn felgekleurde schilderijen in scherpe vlakken, waarmee hij het door hem zo geliefde zonovergoten Frankrijk vastlegde. Het werk van Wim Oepts herken je meteen: landschappen van Zuid-Frankrijk, toen het er nog niet zwart zag van de toeristen.
Aanvankelijk schilderde hij het Nederlandse volkse leven, in de arme jaren ‘20 en in een sober palet. Maar rond 1946 gaat hij naar Parijs, waar hij de kleur ontdekt. Hij trouwt met een Frans schildersmodel die familie heeft aan de Côte d’Azur. Daardoor komt hij in Saint-Tropez terecht. Daar vangt hij de zon in zijn kleurrijke schilderijen.
Hij maakte foto’s en schetsen en werkte het dan in zijn atelier uit. Zijn kracht is dat spel met vorm en kleur. Hij is klassiek getraind, zijn vroege werk is puur figuratief en met veel minder kleur. Uiteindelijk als hij het Zuid-Franse licht gezien heeft, gaat hij helemaal los. NB: in de uitzending van 13 februari 2019 taxeerde Willem de Winter een schilderij van Oepst op 22.000 euro
Waarde schiderij: 25.000 euro
Uitzending maandag 1 mei om 21.25 uur op NPO 1
In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over een bijzondere vondst uit een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch. Te zien na ‘Tussen Kunst en Kitsch' op NPO 2 Extra. (op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of online: www.npo.nl/npo2extra)