In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt dieper ingegaan op één van de bijzondere vondsten uit een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch. Expert Rob Driessen neemt ons mee naar het Raadhuis van Hilversum waar nog veel werk van Gispen te vinden is.
De diagonaal stoel
In Museum Het Valkhof, meldt zich een mevrouw met een stoel. Haar dochter had iets aangeboden op Marktplaats en er was slecht een puntje van de stoel in beeld. Toen ze daarna platgebeld werden over de stoel en een bod van 300 euro kreeg, ging er een lampje bij haar branden. De vader van mevrouw deed vroeger onderhoud in het Gemeentehuis van Hilversum en toen het meubilair werd vervangen kon hij deze stoel meenemen. Expert Rob Driessen herkent het als eerste stoel van ontwerper Willem Gispen de zogenaamde diagonaal stoel en taxeert deze stoel op 1.500 euro.
Veel mensen kennen de buisstoelen ontworpen door Gispen want ze zijn niet alleen in het Raadhuis in Hilversum beland, maar ook in heel veel privé-huizen. En nog steeds wordt een Gispen-stoel gezien als een moderne stoel. En dat terwijl de meeste ontwerpen uit de jaren 20 en dertig van de vorige eeuw komen. Hoe heeft Gispen dat voor elkaar gekregen? Wat is het verhaal van deze bijzondere meubelontwerper?
De stoelen en verlichting voor dit destijds hypermoderne gebouw uit de jaren dertig was één van de eerste bijzondere opdrachten van Gispen. Die opdracht had hij te danken aan de architect Dudok. Dudok was niet alleen de architect van dit gebouw maar ook Directeur Publieke werken van Hilversum en bepaalde zo ook het interieur. Dudok en Gispen zaten qua smaak op dezelfde golflengte.
Gispen wilde voor Hilversum proberen zijn stoelen niet in staal maar in aluminium buis te maken: ultralicht en hypermodern. Hij bestelde het buismateriaal bij een fabriek in Duitsland, om er in zijn eigen fabriek stoelen van te maken. Toen de stoelen in het Raadhuis in gebruik werden genomen, bleek het materiaal niet geschikt; er kwamen vlekken op de buizen en het bleek zwak, van sommige stoelen braken de armleuningen af. Gispen moest alle stoelen terugnemen en ze opnieuw leveren in verchroomd staal, zoals ze er nu nog staan en ook 'onze' stoel hoort hierbij.
Rotterdam was de thuishaven van Gispen en kreeg daar steeds meer voet aan de grond. Hij zorgde niet alleen voor interieur objecten in de Van Nellefabriek maar ook voor de complete inrichting van het huis van directeur Sonneveld. En nog steeds staat dat prachtige Huis Sonneveld waar in alle glorie Gispen meubilair uit die tijd, de jaren '30 te zien is. Een huis en interieur dat licht en ruimte uitstraalt.
In de eetkamer staan de zwevende buisstoelen. Misschien wel Gispen zijn bekendste ontwerp, waar veel namaak van geproduceerd is. Maar ook voor de verlichting in het huis was Gispen verantwoordelijk.
‘Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.