Tip van de redactie! Magnetisch Noorden in de Kunsthal

AVROTROS

Dichtbegroeide bossen, ijzige vergezichten en het noorderlicht. Kunsthal Rotterdam vangt de schoonheid van het Canadese landschap bij de tentoonstelling 'Magnetisch Noorden'. Te zien tot en met 9 januari 2022!

Group of Seven

Amerikaanse kunst is wereldberoemd, maar voor Canadese kunst is veel minder aandacht. Daar brengt Kunsthal Rotterdam verandering in door werk te tonen van de Canadese Group of Seven. Dit kunstenaarscollectief trok tussen 1910 en 1940 weg uit de stad om zich te vestigen in de ongerepte natuur en vanuit daar te schilderen. 

AVROTROSArt Gallery of Ontarie

J.E.H. MacDonald, The Beaver Dam, 1919

Canada in de spotlight

Met een krachtig kleurenpalet en expressiviteit zetten de Canadese modernisten een spotlight op het landschap. Het zijn aantrekkelijke schilderijen waar je het liefst in zou willen verdwijnen. Af en toe lonkt er uitnodigend een kano waar je mee weg kan varen over een rivier of één van de vele meren die het land rijk is. Het is bijna een reclame voor Canada. En dat was ook de bedoeling van de Group of Seven. Ze wilden met hun werk een nieuwe identiteit scheppen van het 'jonge' land.  

AVROTROSFamily of Lawren S. Harris

Lawren S. Harris, Mt. Lefroy, 1930

Kritiek

Als bezoeker kun je wegdromen bij de overdonderende landschappen, maar er is in de Kunsthal ook ruimte voor kritiek. Is er in het werk van de Group of Seven sprake van het romantiseren van de kolonisatie? En het toe-eigenen van de oorspronkelijke cultuur? De schoonheid blijkt opeens een andere kant te hebben. 

AVROTROSNational Gallery of Canada, Ottawa

Emily Carr, Blunden Harbour, ca. 1930