Tien leuke weetjes uit de podcast 'Beethoven is meer dan een hond'

AVROTROS

Wanneer noem je iets klassieke muziek? Waarom mag je niet klappen tussen twee delen? En welk klassiek stuk staat in bijna alle 'Seks Top 5'-lijstjes? Jet en Fieke vertellen je in de podcast 'Beethoven is meer dan een hond' alles wat je moet weten over klassieke muziek. Componisten, musici, vooroordelen, gedragsregels - na de vijf afleveringen ben je helemaal bij. De redactie van AVROTROS Klassiek selecteerde vast 10 interessante weetjes.

1. Wanneer heet iets officieel klassieke muziek? Kort samengevat gaat het dan om de Westerse kerkelijke en wereldlijke muziektraditie vanaf (grofweg) de middeleeuwen tot nu.

2. De klassieke muziekstroming barok is gemakkelijk te herkennen aan één ding: Bach. Bach = barok en barok = Bach. Wanneer eindigt de barok? Als Bach doodgaat. 

3. Fanny, de zus van componist Felix Mendelssohn, was een fantastische componist. Maar componeren was niet echt iets voor vrouwen in die tijd. "Componeren voor een vrouw zijn de versierselen van het leven, maar niet de basis van het bestaan", werd er gezegd. Maak indruk op je schoonouders met de volgende uitspraak: "Mendelssohn is erg mooi, maar ik hou ook erg van de muziek van zijn zus Fanny." 

4. Er zijn ontzettend veel componisten - veel te veel om te onthouden, dus onthoud er in elk geval drie: Bach, Beethoven en Mozart. Dit is de Heilige Drie-eenheid onder de componisten.

5. De meest verdienende musicus binnen de klassieke muziekwereld is de dirigent (maar ook operadiva's doen het goed). Jaap van Zweden verdient miljoenen bij zijn eigen orkest en dan heb je ook nog alle schnabbelorkesten ernaast. Maar even ter verdediging: dirigenten zijn wel echt noodzakelijk voor een orkest.

6. De blazers van een orkest zitten midden op het podium, recht achter de strijkers. De blazersgroep bestaat uit de dwarsfluit, hobo, fagot, klarinet, hoorn, trombone, trompet en tuba.

7. Wist je dat je eigenlijk veel meer klassieke muziek kent dan je zelf weet? Al vanaf je geboorte wordt het erin gedrild: herinner je je het 'Wiegenliedje' uit je speeldoosje? Dat is dus gewoon Brahms!

8. De 'Bolero' van Ravel komt op bijna alle Seks Top 5-lijstjes voor. Waarom? Het werk heeft een duidelijke opbouw met een vast ritme, is tweestemmig (twee lijntjes draaien de hele tijd om elkaar heen), de muziek wordt steeds luider en luider en het beleeft aan het einde een dikke, vette climax. En het duurt ongeveer een kwartiertje. 

9. Heel veel muziekstukken zijn opgedeeld in losse delen, vaak in drie of vier. Eén zo'n deel eindigt vrijwel altijd met een vet slotakkoord, gevolgd door een stilte. En dan mag je dus NIET klappen! Ook als het steengoed was en je op je stoel wil staan van enthousiasme. Waarom eigenlijk niet? Het smoesje is dat het de musici uit hun concentratie zou halen, maar vroeger werd het wel gewoon gedaan. Twijfel je of het al is afgelopen? Doe dan gewoon wat de rest doet - spiegelen is een goed begin.

10. Noem een klassiek stuk NOOIT een nummer, of een liedje. Je hebt het altijd over een stuk, een compositie, een werk of (als je extra chique wil doen) een opus.