Shit! 8 x poep in de kunst

AVROTROS

We doen het allemaal: poepen. De meeste mensen vinden het vies, maar deze kunstenaars lieten zich er juist door inspireren!

Shitty art

Weer eens wat anders dan een schilderij boven de bank. Een blikje gevuld met poep van de kunstenaar zelf. Piero Manzoni (1933-1963) vulde 90 blikjes met zijn eigen uitwerpselen. Net als Duchamp met zijn urinoir, rekte Manzoni met dit werk de grenzen van kunst op. 

AVROTROS

Piero Manzoni, Merda d'artista, 1961

Een opgeblazen gevoel

Altijd vervelend als je per ongeluk in de poep trapt. Deze groteske hoop van Paul McCarthy (1945) zie je tenminste ver van tevoren liggen. Hij maakte deze gigantische opblaasbare drol. De Amerikaanse kunstenaar staat bekend om zijn controversiële kunst en dit werk is absoluut geen uitzondering.

AVROTROS

Paul McCarthy, Complex Pile, 2008

Knus in de anus!

Een darm waar je in kunt logeren... Misschien niet de beste plek voor een romantisch weekendje weg, maar origineel is het wel! Kunstenaar Joep van Lieshout (1963) maakte deze dikke darm als mobiele tentoonstellingsruimte, maar ondertussen is het dus een mini-hotel. 

AVROTROS

Joep van Lieshout, CasAnus, 1963

Royal flush

Speciaal voor het Guggenheim in New York maakte Maurizio Cattelan (1960) een toilet van 18-karaats goud. Eentje die het echt doet en gebruikt kon worden door de bezoekers. De extreme luxe van het materiaal contrasteert met het doel. De titel America geeft het werk nog een extra betekenis. 

AVROTROS

Maurizio Cattelan, America, 2016

Dixi-land

Het tegenovergestelde van een gouden toilet is natuurlijk de dixi, de nachtmerrie van elke festivalganger. Maar in de installatie van Andreas Slominski (1959) ziet het er juist super clean uit. Hij maakte zelfs een kroonluchter van dixi's!

AVROTROS

Andreas Slominski, The O of the door, 2016

Hondendrol

In Chicago pronkt deze Shit Fountain als ode aan de hondendrol. En als vriendelijke reminder aan hondenbezitters dat ze de boel opruimen nadat hun trouwe viervoeter zijn behoefte heeft gedaan.  

AVROTROS

Jerzy S. Kenar, Shit Fountain

Zuckerberg

Graffiti-kunstenaar KATSU maakte dit portret van Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Niet met verf, maar met zijn eigen uitwerpselen. Je kunt wel raden hoe KATSU over Zuckerberg denkt... 

Gold crap

Kunstenaar Tobias Wong (1974-2010) bedacht deze pillen met stukjes zilver. Ze doen niks anders dan je ontlasting laten glitteren. Een feestje op de wc!