Ilja Gort is in Herencia, waar hij een bezoekje brengt aan Ismael. Hij heeft misschien wel het allerkleinste akkertje van de hele wereld, met de meeste opbrengst. Ismael heeft namelijk een akkertje vol saffraankrokussen. De Perzen ontdekten het 4000 jaar geleden als smaakmaker, de Oude Grieken gebruikten het als verfstof, de Romeinen brachtten er hun wijn mee op smaak en Cleopatra gebruikte het als antirimpelcrème.
Op het eerste gezicht lijkt het een doodgewone krokus, maar dat zit wel even anders. De meeldraden van deze krokus zijn namelijk de meest kostbare specerijen ter wereld. Voor één gram saffraan zijn wel - schrik niet - honderdvijftig saffraankrokussen voor nodig. Dit maakt dat saffraan zo ontzettend duur is. Voor een gram saffraan betaal je al gauw zo'n dertig euro. Ook wordt de specerij duurder omdat de stampers zorgvuldig en met de hand verwijderd moeten worden van de krokus. Begrijp je nu waarom saffraan ook wel 'het rode goud' wordt genoemd?
Saffraan was het 'viagra' van de oudheid
Hoe dieper de kleur, des te beter de kwaliteit
Saffraan is tien keer zo duur als vanille
De specerij staat traditioneel bekend om zijn goede werkingen tegen menstruatieproblemen
Deze uitzending van Gort over de Grens zie je op dinsdag 2 april 2019, om 20:25 uur op NPO 2.