Heeft u weleens gefantaseerd over een nachtje slapen in een museum? Voor kunstenaar Ruud van de Wint was dit dagelijkse kost. Hij werd elke dag wakker in zijn eigen openluchtmuseum in de duinen naast Den Helder. Begin jaren tachtig trok Van de Wint zich terug uit de Europese kunstwereld om zijn droom te realiseren: een eigen natuurgebied waar hij volop kon experimenteren met schilderijen, sculpturen en architectuur. Met ziel en zaligheid werkte hij aan zijn project De Nollen.
In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, beeldenpark De Nollen in Den Helder. Kijk hier de aflevering terug!
In De Nollen (nol is een ander woord stuifduin) komen landschap en kunst samen. Het geheel krijgt zijn betekenis door de combinatie van locatie en sculptuur. Dit geldt voor zowel Van de Wints werk in De Nollen als voor zijn werk daarbuiten. Een mooi voorbeeld is het sculptuur ‘De Poort’ dat de entree biedt voor ‘Zee van Staal’ in Wijk aan Zee. Dit beeldenpark ligt net als De Nollen in het duin, maar met een totaal ander uitzicht. Het ligt namelijk aan de voet van staalfabriek Tata Steel. De stalen sculpturen, inclusief de indrukwekkende toegangspoort van Van de Wint, krijgen extra betekenis doordat ze samenvallen met de skyline van hoogovens waar hun materiaal vandaan komt.
Als je naar de uiteenlopende werken van Van de Wint kijkt, lijkt hett wel alsof hij kon boetseren met het harde metaal. De ene keer duikt een roestige bunker op achter een duin, zwaar en monumentaal, alsof het daar altijd heeft gestaan. Ergens anders is het staal juist weer sierlijk en elegant. Van de Wint zag het vouwen van staal als een organisch proces, waarbij toeval een grote rol speelde. Hij liet zich graag verrassen door het materiaal.
Naast het beeldenpark wilde Van de Wint ook een werkplaats en een schilders atelier bouwen. De ontwerpen waren al helemaal klaar, maar de bouw kwam stil te liggen toen de kunstenaar in 2006 onverwacht overleed. Na zijn dood is besloten om een museumfunctie aan de gebouwen te verbinden. Een aantal jaar later werden de plannen gedwarsboomd door een onderling geschil tussen de erven en het toenmalige stichtingsbestuur. Onlangs hebben de zoons van Van de Wint de rechtszaak over dit conflict gewonnen. Wellicht zal dit ertoe zal leiden dat het R.W. van de Wint Museum toch nog gerealiseerd gaat worden. Laten we het hopen!
Project De Nollen is van 1 april tot 31 oktober geopend op donderdag tot en met zondag. In de wintermaanden is het beeldenpark alleen op zondag geopend.