Het zijn de bekendste noten uit de klassieke muziekwereld: de eerste vier van Beethovens 'Vijfde'. De noten, kort-kort-kort-lang, vormen het leidmotief van de 'Symfonie nr. 5'. Volgens Beethoven zelf is dit de verklanking van het noodlot dat aan de deur klopt. Dit gaf het werk de bijnaam 'noodlotsymfonie'. Daarnaast zijn de noten in morsecode (••• —) symbool voor de letter 'V'. Een teken voor overwinning en vrede én het Latijnse symbool voor vijf. En dat is dan alleen nog maar het begin van het werk...
De premiére van de symfonie vond plaats in 1808 in het Theater an der Wien. Zelfs toen werd het werk direct gezien als een van de belangrijkste uit haar tijd. Beethoven was 34 jaar toen hij aan de eerste versie van de symfonie begon. Er kwamen wat andere stukken tussendoor, zoals 'Fidelio' en zijn 'Vioolconcert', waardoor het vier jaar duurde eer hij het werk af had. Op dit punt in Beethovens leven begonnen de eerste tekenen van doofheid op te komen, wat zijn leven en muziek heftig beïnvloedde.
In 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Daarom worden het hele jaar lang extra veel spotlights op de componist en zijn werk gezet. Dat was voor dirigent Teodor Currentzis genoeg aanleiding om Beethovens bekendste werk in een nieuw jasje te steken. Samen met zijn ensemble MusicAeterna nam hij de 'Symfonie nr. 5' op, in het legendarische Konzerthaus in Wenen. Eind 2020 volgt een tweede cd, met Beethovens 'Derde' op het programma.
De winnaars van de cd 'Beethoven: Symphony No. 5' door MusicAeterna o.l.v. Teodor Currentzis zijn: dhr. Warmenhoven uit Alkmaar, mevr. Zoet uit Woerden, mevr. Van Rinsum uit Rotterdam, mevr. Kiep uit Gorinchem en dhr. de Kruif uit Dwingeloo. Van harte gefeliciteerd!
N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus pas op een later moment verstuurd.