MIMETAS wint De Nederlandse Innovatie Prijs 2022

AVROTROS

De bedrijven Physee, Basilisk Self-Healing Concrete, MIMETAS, The eNose Company en Logiqs b.v. zijn genomineerd voor De Nederlandse Innovatie Prijs 2022. Deze nominaties zijn toegekend aan de vijf organisaties, omdat zij elk uniek of toonaangevend zijn op hun betreffende marktgebieden. Het is nu mogelijk om te stemmen op jouw favoriete kandidaat voor De Nederlandse Innovatie Prijs 2022. Dit kan via het formulier onderaan dit artikel.

De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 werd op 2 november bekend gemaakt tijdens de uitzending van De wereld van morgen. 

De Nederlandse Innovatie Prijs is gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor. Deze monitor staat bekend als één van de meest grootschalige jaarlijkse survey-onderzoeken naar innovatie in Nederland.

- Update

De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2022 is MIMETAS. 

Winnaar

MIMETAS is de grote winnaar van De Nederlandse Innovatie Prijs 2022. MIMETAS houdt zich bezig om medicijnontwikkeling op een revolutionaire manier te veranderen met de OrganoPlate®. Op deze OrganoPlate® worden tientallen miniatuur organen naast elkaar gekweekt.

Physee

Met sensoren en artificial intelligence geeft PHYSEE kantoren niet alleen een prettiger binnenklimaat, volgens CEO en oprichter Ferdinand Grapperhaus levert hun ‘SENSE’ systeem ook tot 35 procent energiebesparing op verwarming, koeling en verlichting op. Wat neer komt op zo’n 15 tot 20 procent van het totaal verbruik.

Natuurlijke bronnen voor warmte, licht en verkoeling

SENSE meet met sensoren in ramen en de ruimte wat er moet gebeuren om deze een prettig klimaat te geven. Hiervoor worden zoveel mogelijk voorrang gegeven aan natuurlijke bronnen voor warmte, licht en verkoeling door de invloed van het buitenklimaat mee te nemen in alle simulaties. Met kunstmatige intelligentie leert het systeem zelf wanneer er gekoeld of verwarmd moet worden.

Door eerst de zonwering qua positie zo aan te passen dat er de juiste hoeveelheid warmte en licht binnen wordt gelaten of wordt weerkaatst, is het niet nodig om de verwarming of airconditioning harder te laten werken. Met transparanter glas zonder zonwerende coatings kan er ook veel meer daglicht naar binnen worden gehaald waardoor er niet alleen een prettiger binnenklimaat ontstaat maar ook nog eens aanzienlijk wordt bespaard op verlichting, zelfs wanneer een kantoor enkel LED zou hebben.

Het resultaat is een energiezuiniger gebouw met een veel gezondere en fijnere werkomgeving.

Basilisk Self-Healing Concrete

Beton dat zichzelf repareert, dat is wat Henk Jonkers van de TU Delft uitvond. Scheurtjes in beton ontstaan al vanaf het moment dat dit gestort wordt. Om een bouwwerk toch stevig te houden wordt beton gewapend met staal.

Betonrot verleden tijd

Dat staal kan door vocht dat via de betonscheurtjes binnenkomt gaan roesten, het bekende betonrot. Door de uitvinding van Jonkers is dat verleden tijd en is er ook nog eens minder krimpwapening nodig.

Dankzij een innovatief mengsel worden er kalksteen-makende bacteriën toegevoegd aan het betonmengsel. Als er dan vocht in de betonscheurtjes komt activeert dit de bacteriën. 

Eenmaal actief produceren deze bacteriën kalksteen dat de scheurtjes opvult en dus de scheur maakt. Dat betekent: tot wel 40 procent minder wapening, minder onderhoud en minder Co2. Inmiddels wordt Basilisk Self-Healing Concrete al wereldwijd gebruikt.

MIMETAS

Medicijnontwikkeling op een revolutionaire manier veranderen, dat is wat Jos Joore CEO en mede-oprichter van ‘MIMETAS’ wil doen met de OrganoPlate®. Op deze OrganoPlate® kweek je tientallen miniatuur organen naast elkaar. Met menselijke cellen worden er stukjes weefsels en organen, bijvoorbeeld lever, nieren, darm en bloedvaten gekweekt.

Medicijnveiligheid

Wat volgt zijn gekweekte organen die je kunt gebruiken in onderzoek naar medicijnveiligheid, of zelfs om ziektebeelden te introduceren. In het geval van een ziektebeeld creëren, kan er nu zonder gebruik van proefdieren gevolgd worden hoe een ziekteproces verloopt in menselijke organen, dit was niet eerder mogelijk.

In het lab kan er dan in duizenden organen getest worden welke stoffen de ziekte het beste te lijf gaan. Het is daardoor mogelijk om grootschalig medicijnen op menselijke 3D modellen te testen in plaats van op tweedimensionaal petrischaal modellen of met dierproeven.

Farmaceuten kunnen hierdoor veel sneller stappen maken in de ontwikkeling van medicijnen. Zo kunnen er dus innovatiever, beter en sneller medicijnen worden ontwikkelt die ziektes behandelen of zelfs genezen waar eerder geen oplossing voorhanden lag.

The eNose Company

Stel je voor dat je ziektes in lichaam kan opsporen door alleen aan je adem te ruiken? Dit is geen science fiction, dit kan nu al met de AeoNose van The eNose Company.

Het is het bedrijf en CEO André Elands gelukt om een eNose te creëren die adem kan analyseren en een ziekte aan de hand van die adem kan herkennen. Hoewel er meerdere bedrijven bezig zijn met de ontwikkeling van een eNose, is het deze AeoNose die als eerste ter wereld getest en geverifieerd de ziekte longkanker kan herkennen. Simpelweg door vijf minuten in en uit te ademen in het apparaat.

Dankzij de innovatieve techniek kan er een complex algoritme per ziekte ontwikkeld worden en zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om ziektes als Reuma, MS, Longembolieën en de meeste soorten kanker met de AeoNose op te sporen.

Dat betekent minder onzekerheid bij de patiënt door een snellere uitslag, minder pijnlijke operaties voor het afnemen van biopten,  mogelijk een snellere behandeling en kostenbesparing voor de gezondheidszorg.

Logiqs b.v.

Hoe gaan we in de toekomst op een duurzame manier de wereld voeden? Logiqs perfectioneert de techniek om op een zo duurzame manier de meest smaakvolle en voedzame groenten te kweken. Dat doen ze door middel van vertical farming, waarbij de groentes niet meer groeien in kassen of op akkers maar in een geconditioneerde binnenruimte. 

Voeding, water, licht, luchtvochtigheid; alles wordt nauwkeurig in de gaten gehouden om het plantje zo sterk mogelijk, duurzaam mogelijk en smaakvol mogelijk te laten groeien. Op deze manier heb je minder grond nodig, minder water, er is minder vervuiling en je bent minder afhankelijk van het klimaat en beschikbare grond.

De winnaar van De Nederlandse Innovatie Prijs 2022 werd op woensdag 2 november bekend gemaakt tijdens de uitzending van De Wereld van Morgen.