In 1639 koopt Rembrandt samen met zijn vrouw Saskia een grandioos pand aan de Breestraat in Amsterdam, naast het atelier. Hier zou hij de komende twintig jaar van zijn leven doorbrengen.
De derde aflevering van Het raadsel Rembrandt zie je zaterdag 12 oktober om 21.05 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken.
De Breestraat was net als Broadway in New York dé plek waar alle kunstenaars uit de stad die iets betekenden hadden zich verzamelden. Presentator Onno Blom bezoekt in deze aflevering het huis waar Rembrandt met Saskia woonde. Hij bekijkt onder andere het atelier en onderzoekt hoe een gemiddelde dag voor Rembrandt eruit zag. Rembrandt richtte ook een kunstkamer in met een grote verzameling rariteiten, waarvan hij etsen en tekeningen maakte. In Rembrandts tijd wemelde het van deze rariteitenwinkels. Onno bezoekt er een in Den Haag, waar je je nog in de zeventiende eeuw waant.
Rembrandts roem rijkte tot de hoogtste kringen. Hij kreeg zelfs bestellingen van het hof in Den Haag. In de jaren dertig kreeg hij de opdracht om voor het nieuwe onderkomen van stadhouder prins Frederik Hendrik een vijftal schilderijen te maken: De Passiereeks. Van het contact tussen het hof en Rembrandt zijn nog documenten bewaard gebleven. Onno bekijkt in het Koninklijk Huisarchief een brief die Rembrandt schreef.
Zijn zakelijk succes ging gepaard met groot persoonlijk verdriet. Drie keer kregen Saskia en Rembrandt een kindje en drie keer overleed het heel vroeg. Gelukkig werd op 22 september 1641 hun zoon Titus geboren, en hij bleef in leven. Rembrandt schilderde verschillende liefdevolle schilderijen van zijn zoon. Ondertussen had Saskia het zwaar. Ze was veel ziek en te zien aan de schilderijen die Rembrandt van Saskia maakte had hij daar veel aandacht voor. Saskia overleed tien maanden na de geboorte van Titus.
Ook bezoekt Onno in deze aflevering kookboekenschrijfster Yvette van Boven, bekend van Koken met Van Boven, om uit te zoeken hoe een maaltijd bij Rembrandt thuis eruit zag. Wat aten ze uit de potten die terug zijn gevonden? Onno en Yvette maken samen een lamsstoof met pastinaak en snijbiet.
Rembrandt schildert begin jaren veertig 'De Nachtwacht' voor de Kloveniersdoelen. Het hing daar jaren tot het werd verplaatst naar het stadhuis, tegenwoordig het Koninklijk Paleis op de Dam. Onno laat zien dat het oorspronkelijke werk daar niet aan de muur pastte.