Hoeveel uur wordt er opgenomen, waar slaapt de crew, hoe wordt een aflevering gemaakt en misschien nog wel het belangrijkste; hoe meld je je aan? De antwoorden op deze vragen en meer over Ik Vertrek, lees je hier.
Dit artikel is aangevuld door de redactie op vrijdag 15 januari 2021
De meeste mensen die emigreren kennen ‘Ik vertrek’. Soms zijn ze er zelfs door geïnspireerd geraakt, of gebruiken ze de afleveringen als studiemateriaal. Als emigranten interesse hebben en nieuwsgierig zijn, weten ze ons meestal wel te vinden en vullen zij ons formulier in via avrotros.nl/aanmeldenikvertrek. Daarnaast benaderen wij zelf ook mensen. We zoeken op Facebook en emigratiefora. Mensen die op Marktplaats iets te koop aanbieden ‘wegens emigratie’ sturen we ook een bericht. Maar vaak blijkt het dan een verkooptruc te zijn ;) Daarbij hebben we elk jaar een stand op de emigratiebeurs waar we veel leuke mensen met spannende plannen ontmoeten. Ook voor Ik Vertrek XL zoeken we kandidaten.
Sinds de start van Ik Vertrek op 2 september 2005, zijn we 21 seizoenen verder en hebben we tot nu toe 194 families of stellen gevolgd.
Van deze families en stellen wonen 145 samenstellingen nog steeds in het buitenland.
9 gezinnen hebben besloten naar een andere buitenlandse bestemming te verhuizen.
56 stellen/gezelschappen zijn (deels, sommige gezelschappen zijn uit elkaar) weer teruggekeerd naar Nederland. Van de emigranten die we hebben gevolgd is ongeveer een derde geremigreerd. Zo ook Henk en Carolien en Familie Scholten.
Om mee te doen aan ‘Ik vertrek’ zijn er een aantal basisvoorwaarden: er moeten minstens twee mensen vertrekken, ze beginnen een eigen bedrijf, en de emigratie is definitief (althans dat is de intentie). Daarbij kijken we of er een bepaalde ontwikkeling plaatsvindt, binnen een bepaalde periode. Meestal is die ontwikkeling een verbouwing.
Tot slot heel belangrijk: zijn de potentiële deelnemers bereid hun emigratieavontuur, met alle ups-and-downs, te delen met ons en heel Nederland?
We zijn in 33 verschillende landen geweest. Frankrijk blijkt de populairste emigratiebestemming te zijn. Maar liefst 53 stellen/families zijn naar dit populaire land vertrokken. Na Frankrijk worden Spanje (27 stellen/families) en Duitsland (14 stellen/families) ook als populaire landen gezien.
Kijkend naar de ondernemingen die de kandidaten opstarten wordt duidelijk dat het grootste gedeelte van de kandidaten kiest voor een B&B.
Dit gedeelte bedraagt 49 ondernemingen. Ook campings en appartementen zijn populaire ondernemingen.
54 stellen/gezinnen begonnen een B&B, 37 mensen starten een camping/glamping op en 21 stellen/gezinnen begonnen een hotel.
Ook zijn er in de afgelopen seizoenen 21 hotels verwezenlijkt en 11 vakantieparken.
De overige stellen/families zijn andere uiteenlopende ondernemingen gestart zoals een fysiopraktijk, ijssalon, kaasmakerij, verschillende soorten klusbedrijven, salsaschool, pannenkoekenrestaurant, adventure golf en Yoga retreats.
Wat de deelnemers doen is voor ons leidend, wij volgen. We plannen de draaidagen op het moment dat er veel gebeurt in het leven van de emigrant, tegelijkertijd vragen wij om zoveel mogelijk te plannen op het moment dat wij er zijn. Dan kunnen we veel filmen en meemaken. Er is geen script maar wel een draaiplanning. Ook omdat we soms – bijvoorbeeld als we op een school willen filmen - draaitoestemming moeten regelen. En zoals dat gaat met emigreren en verbouwen; het loopt altijd anders. En juist de spontane en onverwachte gebeurtenissen leveren de leukste TV op.
Het antwoord op die vraag is kort en simpel: om beeldmerken te spiegelen zodoende sluikreclame te voorkomen.
We volgen de kandidaten gedurende een periode van drie tot negen maanden. We filmen twee dagen in Nederland, het afscheid op het werk of het inpakken van de verhuiswagen. Vervolgens filmen we drie keer drie dagen in het buitenland.
Meestal zijn we er bij als de familie de eerste stappen in het nieuwe land zet (kennismaken met de buren, het eerste ontbijtje, plannen maken voor de verbouwing), een paar maanden later komen we terug om te zien hoe het gaat (hoe staat het met de verbouwing, het missen van Nederland, en gaan ze de deadline halen?), tot slot filmen we het moment waar de emigranten al die tijd naar toe hebben gewerkt. Bijvoorbeeld het openingsfeest of de eerste gasten.
De crew bestaat uit een cameraman en een regisseur die ook het geluid doet. Zij slapen altijd in een hotel, in de buurt van de kandidaten.
Wij volgen van een afstand wat er gebeurt, en grijpen zo min mogelijk in. Of zoals dat in filmtermen zo mooi heet: wij zijn ‘the fly on the wall’. Daarbij kunnen we best goed filmen en vragen stellen, maar hebben we weinig ervaring met verbouwen en spreken we ook geen Frans (of Spaans of Duits).
Dus het is misschien maar beter ook dat wij ons er niet mee bemoeien. Dat wil niet zeggen dat we helemaal nooit iets doen. Hier zie je onze regisseur Ruud, net voor hij de koeien gaat melken bij de familie Reesink in Australië (follow up uitzending 10 maart 2018).
Volg Ik Vertrek ook via facebook @IkVertrek
En twitter mee via #IkVertrek en volg @IkVertrek