Het is hoogzomer en dus tijd om met je voeten omhoog te genieten van een goed gevuld glas. Van de romantische dorpjes in het Franse Languedoc-Roussillon tot de op één na actiefste vulkaan van Europa in Italië en de eigenwijze regio’s van Spanje. Met twaalf wijnen uit Gort over de Grens reis je deze zomer door Europa. On y va!
Alsof je knock-out wordt geslagen: zo omschrijft Ilja de geur van de gewassen korstkaas Munster. Of Ilja de kampioen onder de stinkkazen na het ruiken nog wil proeven? ‘Natuurlijk niet!’ Of toch… ‘Oui!’. De stank mag de pret niet drukken, met een glas gewürztraminer erbij is het goed vertoeven. Zonder twijfel is de gewürztraminer de meest kenmerkende druif uit de Elzas. Deze geurige witte druif, met aroma’s van mango, lychee en rozen, compenseert de penetrante geur van de munster.
Onderweg naar het zonnige zuiden tref je de Franse regio Bourgondië. Trek maar alvast je portemonnee, hier vind je de duurste wijnen ter wereld. Op zoek naar een wijn waarvoor je minder diep in de portemonnee hoeft te graven? Chablis past volgens de locals uitstekend bij het streekgerecht Gougeres, een gebakken hartig soezendeeg gemengd met Comté.
Op zo’n 400 kilometer ten westen van Bourgogne ligt aan rivier de Vienne gemeente Chinon. Hier worden prachtige rode wijnen gemaakt. Eén hiervan is de rode Loire-wijn Chinon, gelijknamig aan de gemeente. Chinon heeft een klein zuurtje, waardoor deze wijn goed samengaat met een gerecht als risotto met garnalen. Staat de wijn gekoeld? Dan is het alleen nog zaak om de risotto te bereiden. Bon appétit!
Diep in Zuid-Frankrijk ligt Languedoc-Roussillon, een ruig gebied vol bergen, bossen, rivieren en woest romantische dorpjes. En…. wijn, heel veel wijn. Deze Franse regio mag zich zelfs hét grootste wijngebied van Frankrijk noemen. In de Languedoc-Roussillon worden zowel witte als rode wijnen gemaakt, het merendeel deel van deze wijnen zijn Vins de Pays. Druivensappen gemaakt van typisch inheemse druivenrassen uit Zuid-Frankrijk. Waan jij jezelf al in Frankrijk?
We laten de Franse romantische dorpjes achter ons en komen aan in het eigenwijze, Spaanse Catalonië. Josef Raventos, uitvinder van de Spaanse champagne a.k.a. Johan Cruijff van de wijn, slaagde erin Spaanse Champagne te maken. Alleen was er één probleem... Deze flessen zure belletjeswijn met een scheut suikerlikeur mochten geen champagne heten, met de reden dat ze niet in de gelijkname streek worden geproduceerd. En zo geschiedde: cava. Met een stronteigenwijze wijnboer proeft Ilja cava, die toch geen cava blijkt te zijn...
De reis zet voort richting Baskenland! Waar de rest van Europa zweert bij een goed glas wijn bij het eten, kom je dat op een Baskische tafel niet snel tegen. Ze drinken in deze Spaanse regio hun eigen typische Baskische wijn. De Baskische wijn wordt niet gemaakt van druiven, maar van groene appels. In Frankrijk krijg je een glaasje met een klein bodempje, terwijl de Basken de appelwijn volgieten in een groot glas, in één keer leegdrinken en doorgaan naar het volgende vat. Een appeltje voor de dorst als het ware.
Paella, een gerecht dat blijft verrassen. Dat wordt tijdens Ilja zijn bezoek in El Palmar maar weer eens bevestigd. Bij aankomst staan grote pannen gevuld met rijst, kip, konijn en zeevruchten op het vuur te pruttelen. Ilja krijgt een pan echte Valenciaanse paella negro vol Arabische smaken voorgeschoteld. De naam zegt het al, door de inkt van de inktvis krijgt de rijst een zwarte kleur. Dit typisch Spaanse gerecht gaat uitstekend samen met een koude Rioja. Met de Spaanse temperaturen drinken ze deze wijn hier ijskast koud. Santé!
In het zuidelijkste deel van de Spaanse streek Andalusië wordt van druiven bijna enkel sherry gemaakt, een versterkte wijn. Ilja bezoekt in Andalusië wijnboer Vicente, die in een eeuwenoude kapel naar eigen zeggen op deze magische plek 'goddelijke wijn’ maakt. Alleen al hier ligt in de vaten 30 miljoen liter aan Sherry. Ilja heeft zich voorbereid op het ergste scenario en voorzorgsmaatregelen getroffen, maar de sherry bleek zo verkeerd nog niet.
Zeeën van tijd op vakantie, toch? Probeer dan eens de meest tijdrovende wijn van Italië: de Amarone. Deze wijn wordt gemaakt van gedroogde druiven. Eerst worden de druiven tros voor tros aan de struik geselecteerd en voorzichtig afgeknipt om vervolgens niet geperst te worden. De druiven worden namelijk naar een droogkelder gebracht. Hier worden ze maar liefst drie maanden lang te drogen gelegd op matten van stro. En daar laten die wijnboeren het bij, nee, die druiven moeten regelmatig tros voor tros worden omgedraaid. Een enorm karwei.
Struinend langs de wijngaarden in Monte Conero met de Italiaanse zon op je bol. Er mist nog één ding: een glas Rosso Conero. Opvallend aan deze wijn is het ontbrekende etiket. De reden? Rosso Conero wordt gemaakt van Montepulciano druiven. Je zou dan kunnen denken dat het gaat om de Vino Nobile di Montepulciano, één van de duurste wijnen van Italië. En dát terwijl de Vino Nobile di Montepulciano niet eens van Montepulciano druiven gemaakt wordt… Begrijp jij het nog? De smaak wordt er in ieder geval niet minder van!
Vin Santo, de heilige wijn, is een exclusieve Toscaanse dessertwijn. Net als de Amarone wordt voor deze wijn de druiven na de oogst te drogen gelegd op stromatten. Als na drie maanden de gedroogde druiven worden gevinifieerd, wordt de gisting op gang gebracht met most van de oogst van het jaar daarvoor. De drab met de gistcultuur die achterblijft op de bodem van het vat, geeft zo elk jaar nieuw leven en is dus eigenlijk onsterfelijk. Wist je dat het voor rijke mensen in Toscane gewoonte is om hun amandelkoekjes, cantuccini, in de Vin Santo te soppen? Maar als je Vin Santo drinkt, mag dat alleen maar met muizenslokjes.
De reis eindigt op het grootste schiereiland in de Middellandse Zee: het Italiaanse Sicilië. Hier wordt onder de rook van de Etna vulkaanwijn gemaakt. Deze wijn heeft een heldere karmozijnrode kleur en een smaak van wilde bosaardbeien en frambozen. Een wijn die je tijdens een bezoek aan het eiland niet aan je voorbij kan laten gaan. De vulkanische as van de Etna schenkt de vruchtbaarste grond van Italië en is hiermee één van de oudste en meest belangrijke wijngebieden van Sicilië.