Vanuit het Rijksmuseum in Amsterdam taxeert expert Jan Beekhuizen een kan van Jan Steen, een hoogtepunt uit zijn Kunst & Kitsch carrière.
Sinds zijn verhuizing naar een oud huis uit de 16e eeuw, wilde de eigenaar dit huis ook inrichten met 16e eeuwse objecten. Zo begon hij met verzamelen. Eerst wapens en schilderijen, later glas. Op de schilderijen die hij bezit staan veel kannen, dus toen hem een tinnen kan werd aangeboden wilde hij die hebben als `accessoire’ bij de schilderijen. Hij kocht de tinnen kan voor 23.000 euro bij een Amsterdamse antiquair. Een taxateur heeft de kan getaxeerd op 2500 euro, omdat hij dacht dat de kan nep was. Dat is dan ook de reden dat meneer naar Tussen Kunst & Kitsch is gekomen.
Voor expert Jan Beekhuizen vormt deze kan een hoogtepunt uit zijn carrière. Hier heeft hij 23 jaar op gewacht. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar dergelijke kannen, maar er zijn er maar honderd van bekend. Deze ‘Jan Steenkan’, zoals hij in de 19e eeuw door verzamelaars genoemd werd, heette in de 17e eeuw tuit- of pijpkan, en is van het Amsterdamse type; te zien aan de uitgezakte buik.
Het vroegst bekende exemplaar staat op een schilderij van Cornelis Antonisz. uit 1533. Een dergelijke kan staat op meer dan 100 schilderijen, maar omdat Jan Steen zo beroemd is en zelf bierbrouwer was en een herberg had, wordt zo’n kan een Jan Steenkan genoemd. ⬆️ Bekijk de video hierboven.
De waarde die Jan Beekhuizen hieraan toekent is 30.000 euro.