Benieuwd naar de muziek uit Krabbé zoekt Kahlo? Deze is speciaal gemaakt door componist Guido Heeneman. Waar haalde hij inspiratie vandaan voor de muziek bij de serie? En welke muziek luisterde Frida Kahlo graag?
Beluister de muziek die Guido maakte voor Krabbé zoekt Kahlo in de onderstaande Spotifylijst.
'Ik haal mijn inspiratie het meeste uit het levensverhaal van de kunstenaar. Ik heb veel over Frida gelezen en ook met de regisseur van het programma, Richard den Dulk, over haar gesproken: haar drang naar emancipatie en erkenning, het uit de schaduw treden en het niet meer alleen 'de vrouw van' zijn.
De dramatische component in Frida's leven is nogal aanwezig en uitzonderlijk, daar kun je als componist echt wat mee. Ondanks alle ellende was ze een enorm sterke vrouw, en ze is wellicht deels dankzij die ellende een van de grootste kunstenaars ooit geworden. Daar kun je alleen maar een enorme bewondering en respect voor hebben.'
Bekijk hieronder de video van Private Kitchen waarin componist Guido Heeneman vertelt over zijn score voor Krabbe zoekt Kahlo.
'Frida Kahlo is Mexicaanse, dus je hoort zeker zuidelijke invloeden doorklinken in de muziek. Qua instrumenten moet je dan denken aan het gebruik van een charango (een Mexicaanse gitaar) en een trompet. Toch, en dat geldt voor alle Krabbé series, probeer ik elke keer weer een echte eigen stijl te ontwikkelen. Een stijl die niet vol zit met clichés wat betreft een bepaald instrumentgebruik of akkoordengebruik dat gekoppeld is aan een bepaald land of bepaalde afkomst.
In de muziek hoor je enerzijds het sterke en trotse karakter van Frida terug, dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de stukken met percussie en trompet en anderzijds de tragiek, de tegenslag, die goed te horen is in de reeks 'The Tragedy of Frida Kahlo'.'
'De vader van Frida speelde thuis piano voor de kleine Frida. Hij speelde dan klassieke werken, onder andere van Beethoven. Dit is ook de reden dat ik een aantal solo (neoklassieke) pianotracks heb opgenomen voor de serie om als het ware een soort basis neer te zetten. Ze klinken ook alsof iemand in dezelfde kamer piano voor je zit te spelen.
Later in haar leven luisterde ze ook naar jazz, waar ze in New York in aanraking mee kwam. Frida verwees regelmatig naar populaire muziek in haar schilderijen. Het grappige is dat, dat inmiddels is omgedraaid. Wist je bijvoorbeeld dat het liedje 'Viva La Vida' van Coldplay verwijst naar of geïnspireerd is op het gelijknamige schilderij van Frida Kahlo?'
'Tijdens het proces maak ik behoorlijk veel (verschillende) scores. Sommige zijn simpelweg doelmatig, bijvoorbeeld om van plek A naar plek B te gaan. Toch miste ik een 'echte Frida Kahlo' track, eentje die haar persoonlijkheid en leven weerspiegelt. Een track die echt karakter heeft, een duidelijke melodie en ook zonder beeld overeind blijft. Ik voelde ook dat de regisseur naar zoiets op zoek was.
Op dat moment kun je alleen maar hopen dat je geluk hebt dat die melodie binnenkomt. Dat is een proces dat je niet kunt forceren. Op een zondag toen ik thuis achter mijn piano zat, eigenlijk op het punt om de deur uit te gaan, kwam ineens die melodie binnenzetten. Ik ben toen net zo lang blijven zitten tot het stuk af was. Ik stuurde het stuk de volgende dag naar de regisseur en die was meteen waanzinnig enthousiast.'
Jarenlang werkt componist en pianist Guido Heeneman aan muziek voor bekende tv-series en films, waaronder ook Krabbé zoekt Chagall, Gauguin en Picasso. Voor de leadermuziek van die laatste serie won hij in 2018 de Buma Award Televisievormgeving.
'Toen ik later die week het stuk een aantal keer had terug gehoord was ik nog steeds heel blij, maar vond ik dat er toch nog iets ontbrak. Het stuk is vrij dramatisch en ik was op zoek naar een bridge (tussenstuk) waarin Frida's inspiratie en levenskracht met zelfs een vleugje romantiek naar voren zou komen.
Het is al met al echt een filmische track geworden met zuidelijke invloeden waar ik trots op ben en vooral dankbaar voor ben, dat het is gelukt. Het stuk heet 'My name is Frida' en komt drie keer in een verschillende versie terug op het album.'