De zoon van Wubbo Ockels belde op een zaterdagochtend vanuit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis met de redacteur van de TV Show. Het was de laatste dag van de zieke Wubbe Ockels, om 14 uur zou de dokter komen en dan was zijn leven voorbij. Hij wilde nog één belangrijk verhaal op camera vertellen.
In zijn altijd perfecte Engels en met zijn laatste hoopje energie vertelde hij de boodschap die hij zó belangrijk vond. Het werd een monoloog van vijftien minuten, Wubbo keek recht in de camera en richtte zich tot de mensheid. Het was een laatste boodschap over de kwetsbaarheid van de aarde, afkomstig van een man die de aarde van een ander perspectief had gezien. Bekijk deze boodschap in de video bovenaan dit artikel.
Het was zijn laatste verhaal. Wubbo Ockels overleed op 68 jarige leeftijd aan de gevolgen van nierkanker.
Wubbo Ockels kennen we vooral als astronaut. Maar hij was ook natuurkundige, piloot en hoogleraar. Hij was getrouwd met schoolvriendin Joos en vader van zoon Martin en dochter Gean.
Wubbo Ockels was de man met zeven levens want hij overleefde het ene na het andere bizarre ongeluk. Om te beginnen de ruimtevlucht met ruimteveer de Challenger. De eerste vlucht, waar Wubbo mee ging, ging goed maar toen de Challenger drie maanden later opnieuw gelanceerd werd, spatte het na 73 seconden uit elkaar. Hierbij kwamen de zeven bemanningsleden om het leven.
Ook bleef Wubbo ongedeerd bij een crash op het vliegveld van Rijssel en in 2005 kreeg hij een hartstilstand tijdens de lunch op de universiteit. Normaal gesproken at hij alleen op zijn kamer, maar deze keer was hij aangeschoven bij zijn studenten. Die zagen meteen wat er aan de hand was en handelden snel. Weer was Wubbo aan de dood ontsnapt.
In 2008 werd bij toeval een tumor in zijn nieren ontdekt. Deze werd verwijderd maar vijf jaar later was de kanker terug. Het was een zeldzame en agressieve soort en uitgezaaid.
Hij ging het reguliere behandeltraject in maar zocht ook andere wegen om zijn ziekte te bestrijden. Zo ging hij naar Polen om met Wim Hof, The Iceman, zijn immuunsysteem een boost te geven door zich bloot te stellen aan extreme kou. Wubbo Ockels ging ver om zijn ziekte eronder te krijgen. Hij deed ademhalingsoefeningen, rituele dansen en ging elke ochtend de gracht voor zijn huis in Amsterdam in, op zoek naar een oergevoel. Wubbo koos een pad wat bij hem paste. "Als ik nog 1 jaar leef in rouw, is dat pure ellende. Ik word nu als mens veel rijker,' aldus Wubbo in 2013 over zijn gekozen pad.
“Ik was het niet met alles eens maar het was wel heel erg Wubbo.”
Wubbo was een optimist en met die instelling ging hij met zijn ziekte om. Als de arts het had over 3 procent overlevingskans, dan behoorde hij tot die 3 procent. Hij ging nog naar Houston in de hoop geholpen te kunnen worden, maar ook daar stonden de artsen machteloos. Wubbo was niet bang voor de dood maar vond doorleven veel te leuk. Helaas liep het anders.