De kleding en de fiets van wielrenster Annemiek van Vleuten

AVROTROS

Hoe kan een sporter met behulp van de wetenschap nóg beter worden dan hij of zij al is? Jurgen van Teeffelen is wetenschapjournalist en duikt voor Sportlab Sedoc in de wereld van innovatie, wetenschap en sport. Dit keer onderzoekt hij de mogelijkheden voor wielrenster Annemiek van Vleuten.

"Hoewel de Nederlandse rensters het vrouwenwielrennen de afgelopen decennia domineren, moeten we toch 4 Olympische Spelen en daarmee 17 jaar (!) terug in de geschiedenis voor onze laatste gouden medaille winnares op de tijdrit: Leontine van Moorsel. Zij won in 2004 in Athene. Het wordt echt weer eens tijd voor nieuw goud op deze discipline dus", aldus Jurgen.

Het juiste pak

Aan Annemiek van Vleuten de taak. Maar je kan nog zo goed getraind zijn, zonder de juiste kleding kom je er waarschijnlijk niet. Een goed pak kan net die paar seconde schelen om sneller te zijn dan je tegenstander. Hoe moet wielrenkleding eruit zien om de snelste te zijn? 

De kleding van een wielrenner

Niet alleen zo glad mogelijk

Hoewel je het wel zou denken is een zo glad mogelijk pak is niet de beste oplossing, dat is getest in de windtunnel. Het beste pak is dun en gedeeltelijk glad. Op bepaalde plekken moet de stof juist ruw zijn om de wind te geleiden. En in sommige stukken van het pak zitten zelfs gootjes.

Hetzelfde geldt voor de helm die een wielrenner draagt. Alles is zo gestroomlijnd om zo min mogelijk wind te vangen en hiermee de snelste te zijn. Zelfs de ligging op het hoofd speelt een rol.

De juiste fiets

Het belangrijkste van alles is natuurlijk de fiets. "Ik had gedacht dat de tijdritfiets inmiddels wel helemaal uitontwikkeld zou zijn, maar ik zie dat er elk jaar weer nieuwe innovatieve foefjes bedacht worden die hem net iets gestroomlijnder en sneller maken", aldus Jurgen.

Een aerodynamisch racemonster

De fiets van Annemiek van Vleuten is gemaakt van carbon en daardoor super licht. "De kracht uit haar benen wordt helemaal omgezet in pure snelheid". Bekijk de video voor de uitleg van Jurgen.

De fiets van Annemiek van Vleuten

Tropische omstandigheden

Jurgen: "Tweeëntwintig kilometer hard fietsen: het klinkt als iets redelijk simpels maar het is hartstikke complex. Annemiek van Vleuten moet namelijk precies goed uit zien te komen met de beschikbare energie in haar lichaam. Dat is een enorme uitdaging, en al helemaal bij de tropische omstandigheden in Tokio deze zomer." 

Gregory onderging aan den lijven hoe het is om te fietsen in het klimaat van Tokio in de zomer. Dat deed hij in de klimaatkamer van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zijn energie verdeling was niet optimaal...

Hoe verdeel je je energie om de eindstreep te halen?

De tijdrit van Annemiek van Vleuten staat gepland op 28 juli 2021 bij de Olympische Spelen in Tokio.

Sportlab Sedoc terugkijken