Rotan meubels: wie kent ze niet? Ze zijn weer helemaal hip, maar kennen een lange geschiedenis, ook in Nederland.
Rotan is een plant, meestal een klimplant, uit Zuidoost-Azië. Met zijn stevige en buigzame stengels is rotan hét perfecte materiaal om meubels van te maken. Iets anders dus dan riet en bamboe.
Je kunt tegenwoordig in veel winkels nieuwe rotan meubels vinden, maar vintage kan ook. Hét mekka voor Nederlandse rotan-liefhebbers is het Friese Noordwolde. De meeste Nederlandse vintage rotan meubels van nu kennen hun oorsprong in dit dorp.
Verschillende rotan fabrieken, waaronder Jonkers en Rohé, vestigden zich er. Rohé Noordwolde was een van de grootste rotanfabrieken in (Noordwolde) Friesland en produceerde rotan meubels, wiegjes en houten meubels. Honderdduizenden rotan meubels zagen er het levenslicht.
Turfwinning was heel belangrijk voor de regio, maar dat tijdperk kwam tot een eind en de werkloosheid sloeg toe. Mensen stapten daarom over op het vlechten van manden, in eerste instantie van wilgentenen (riet). Vanaf 1900 kwam er rotan, afkomstig uit Nederlands-Indië. In de topjaren werden er in Noordwolde 270 duizend stoelen per jaar geproduceerd.
Op de Rijks Rietvlechtschool in Noordwolde leerden veel jongens in de vorige eeuw het vak van rietvlechten. Nu is in hetzelfde gebouw het Nationaal Vlechtmuseum gevestigd. Hier vind je de overblijfselen van de rotanindustrie: Van rotan stoelen, poezenmandjes, wiegjes tot grafkistjes.
Ook bekende ontwerpen van designers als Dirk van Sliedregt (zo’n beetje de eerste die het meubilair voorzag van hun nu bekende stalen onderstel), Jan des Bouvrie, Gispen en Marcel Wanders zijn hier te vinden. In Tussen Kunst en Kitsch Extra bezoekt expert Marcel Brouwer het museum en bekijkt onder andere de klassiekers.