Beethovens 'Mondscheinsonate' als opzwepende tango

AVROTROS

De Noorse zus en broer Julie & Andreas vormen samen een harp en bandoneon-duo. Voor De Muziekfabriek maakten ze een opzwepende tangoversie van Beethovens 'Pianosonate nr. 14 in Cis mineur, op. 27, nr. 2' - beter bekend als de 'Mondscheinsonate'.

Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke week jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Zaterdag 20 april 2019 was het de beurt aan Julie en Andreas, die live in de NPO Radio 4-studio hun gloednieuwe tangoversie van Beethovens 'Pianosonate' lieten horen.

Beethovens 'Mondscheinsonate'

Beethoven snapte de ophef rondom zijn ‘Pianosonate nr. 14’ niet zo - hij vond dat hij zelf wel betere werken had geschreven. Het werk, en dan vooral het beroemde openingsdeel, was in Beethovens tijd al populair, maar is het nog steeds. De bijnaam ‘Mondscheinsonate’ ontving het werk overigens toevallig en pas vijf jaar na Beethovens dood. Dichter en criticus Ludwig Rellstab vergeleek het openingsdeel van het werk met de weerkaatsing van het maanlicht op het water en voila, de bijnaam was geboren.


Julie en Andreas Rokseth

Een ongebruikelijk duo met een duidelijke missie: Julie en Andreas willen als harp- en bandoneonduo de klassieke conventies doorbreken. Met vernieuwende speeltechnieken, waarbij bij de harp vooral de boventonen klinken, wordt er een authentieke tangostem aan klassieke werken toegekend. De Noorse broer en zus studeerden aan Codarts Rotterdam, haalden cum laude hun masters en veroveren nu de wereld met hun tangotaal.